- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Zdravím... zajímavý článek... ale docela mě překvapilo, že jsem nikde ani v diskuzi nenašel ani jedno slovo "mouka"...
Přitom z čeho je chleba? Voda, sůl, kvásek, mouka - přičemž poslední dvě budou asi nejdůležitější.
Nedávno jsem někde četl článek o pečení poctivého chleba, že dobrý chleba vyrobíte z dobré mouky, tu vyrobíte z dobrého zrna...
Jenže to už nikde nekoupíte. Všichni se snaží urychlit výrobní proces, zkrátit zrání mouky, zrání zrna, nacpat tam hromadu emulgátorů a jiného humusu, sám tomu bohužel nerozumím, čekal jsem že to tady někdo vysvětlí
V malých pekárnách musí být chleb skoro stejný, neboť odebírají směsi v pytlích od výrobců, co se na to specializují.
Máte pravdu, je to otřesné. Zejména v poslední době zjišťuji, že chleba od jednoho a téhož výrobce chutná každý den jinak - cca 2x týdně je dobrý a zbytek nepoživatelný. Že by jiná směna kradla suroviny a pekla šmejdy ? Nevím
Pane Přeučil,
zmínil jste pekárnu v jihočekých Netolicích. Dobře znám. Tam pekli opravdu vynikající chleba, za kterým se sjížděli lidé ze široka-daleka.
Jenže, příčinou toho byl vedoucí té pekárny (pan Zborník ??), neskutečně skromný pán, který denně pracoval 12 hodin, byl vlídný na lidi a a přitom o něm nikdo nevěděl. Pochopitelně veškerou slávu sklízen ředitel závodu, ten vedoucí nikdy nebyl vyznamenán, pochválen, vždy jen ředitel závodu. Pak vedoucí odešel do důchodu a s jeho odchodem odešla i sláva netolického chleba.
Děkuji za hezkou vzpomínku. Máte pravdu, že je to všechno o lidech. Dnes je místo lásky k povolání jen strojová, rutinní činnost, nad kterou nikdo nepřemýšlí. Škoda takových lidí, mizí nám ze života bez náhrady.
Někdy je to opravdu problém.
I v naší části západní Prahy peče menší pekárna výborný chléb, o čemž svědčí i velký zájem obyvatel sídliště. Koupili jsme jednou i ten nový od poctivého pekaře z poctivých surovin v rekonstruovaném Zličíně. Není špatný, alespoň první den, ale na ten řepský nemá.
No nevim, toho povyku je kapku moc - Šumava mi přijde stejně blbá, jako mi přišla už v dětství za hlubokýho socíku, jenomže dneska na ni aspoň nemusím stát frontu a můžu si dokonce vybrat i něco jinýho. Samozřejmě máme každej představu toho "správnýho" chleba - pecen, co ze spodu po úderu nožem zazvoní jak porcelán a zabalenej v utěrce nás všechny přežije. Tak to fakt běžně nekoupíte. Ale řekněte mi, jestli jste dříve koupil.
Já jsem teď koupila naprosto famozní chleba na farm. trzích na Jiřáku od La Petite France. Alpský chléb, obrovský bochník za 50Kč. Podobný chleba jako klasická šumava. Dva dny v papíru vydržel jako čerstvý, třetí den stále nadprůměr a čtvrtý se krčí poslední lehce oschlý zbyteček v sáčku,ale stále je lepší, než jakýkoli koupený v obchodě. Podmáslový ale asi nevedou. Jinak cesta k dobrému chlebu vede přes domácí pečení.Ale je to docela fuška. Já si peču houstičky, protože mám ráda bílé pečivo a to,co se dá koupit, se nedá jíst. Chleba jsem ještě dostatečně nevychytala.
Dík za radu, vypravím se na Jiřák
Musíte si pořídit stroj času a letět zpátky třicet let.
A do které země ? U nás v obchodě tehdy byly tři druhy. Obyčejný (kyselý a drobivý), předpečený (a druhý den tvrdý) a občas líšnický. A když ten dovezli, tak si ženské braly náhradní volno a hurá do fronty !