Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R78u71d40o30l15f 52R21u77b61e78š 3189245361104

Zdravím... zajímavý článek... ale docela mě překvapilo, že jsem nikde ani v diskuzi nenašel ani jedno slovo "mouka"...

Přitom z čeho je chleba? Voda, sůl, kvásek, mouka - přičemž poslední dvě budou asi nejdůležitější.

Nedávno jsem někde četl článek o pečení poctivého chleba, že dobrý chleba vyrobíte z dobré mouky, tu vyrobíte z dobrého zrna... 

Jenže to už nikde nekoupíte. Všichni se snaží urychlit výrobní proces, zkrátit zrání mouky, zrání zrna, nacpat tam hromadu emulgátorů a jiného humusu, sám tomu bohužel nerozumím, čekal jsem že to tady někdo vysvětlí :-/

0/0
12.12.2012 14:05

M34a41r93c95u70s 11R78u19p57p90e95l59d32t 8897228223236

V malých pekárnách musí být chleb skoro stejný, neboť odebírají směsi v pytlích od výrobců, co se na to specializují.

0/0
11.12.2012 6:05
Foto

M75i60r49o31s10l11a71v 83M72a59c42e29k 5101675300642

Máte pravdu, je to otřesné. Zejména v poslední době zjišťuji, že chleba od jednoho a téhož výrobce chutná každý den jinak - cca 2x týdně je dobrý a zbytek nepoživatelný. Že by jiná směna kradla suroviny a pekla šmejdy ? Nevím Rv

+3/−1
10.12.2012 20:52

J55o76s51e65f 15P65o18t96r 6280811377639

Pane Přeučil,

zmínil jste pekárnu v jihočekých Netolicích. Dobře znám. Tam pekli opravdu vynikající chleba, za kterým se sjížděli lidé ze široka-daleka.

Jenže, příčinou toho byl vedoucí té pekárny (pan Zborník ??), neskutečně skromný pán, který denně pracoval 12 hodin, byl vlídný na lidi a a přitom o něm nikdo nevěděl. Pochopitelně veškerou slávu sklízen ředitel závodu, ten vedoucí nikdy nebyl vyznamenán, pochválen, vždy jen ředitel závodu. Pak  vedoucí odešel do důchodu a s jeho odchodem odešla i sláva netolického chleba.

+5/0
10.12.2012 20:40
Foto

P43a39v69e70l 22P18r83e89u16c80i25l 2570381863567

Děkuji za hezkou vzpomínku. Máte pravdu, že je to všechno o lidech. Dnes je místo lásky k povolání jen strojová, rutinní činnost, nad kterou nikdo nepřemýšlí. Škoda takových lidí, mizí nám ze života bez náhrady.

0/0
10.12.2012 22:16

P31e61t43r 26Š74v43e28c 1662803877

Rozumím Vám! Trefa R^

+1/0
10.12.2012 20:39

A56d81é82l36a 19B77r73i56c11h24t16o29v97á 8749717325599

Někdy je to opravdu problém.

+1/0
10.12.2012 19:53

P10a94v16e82l 89K92u75c27h67t81a 4156211537494

I v naší části západní Prahy peče menší pekárna výborný chléb, o čemž svědčí i velký zájem obyvatel sídliště. Koupili jsme jednou i ten nový od poctivého pekaře z poctivých surovin v rekonstruovaném Zličíně. Není špatný, alespoň první den, ale na ten řepský nemá.

+1/0
10.12.2012 18:41
Foto

V98á31c56l50a29v 21J94i45n33d48r66a 7880163185506

No nevim, toho povyku je kapku moc - Šumava mi přijde stejně blbá, jako mi přišla už v dětství za hlubokýho socíku, jenomže dneska na ni aspoň nemusím stát frontu a můžu si dokonce vybrat i něco jinýho. Samozřejmě máme každej představu toho "správnýho" chleba - pecen, co ze spodu po úderu nožem zazvoní jak porcelán a zabalenej v utěrce nás všechny přežije. Tak to fakt běžně nekoupíte. Ale řekněte mi, jestli jste dříve koupil.

+2/−3
10.12.2012 17:51

P69e91t46r44a 29D26o81l37e69j46š51í 5182372148211

Já jsem teď koupila naprosto famozní chleba na farm. trzích na Jiřáku od La Petite France. Alpský chléb, obrovský bochník za 50Kč. Podobný chleba jako klasická šumava. Dva dny v papíru vydržel jako čerstvý, třetí den stále nadprůměr a čtvrtý se krčí poslední lehce oschlý zbyteček v sáčku,ale stále je lepší, než jakýkoli koupený v obchodě. Podmáslový ale asi nevedou. Jinak cesta k dobrému chlebu vede přes domácí pečení.Ale je to docela fuška. Já si peču houstičky, protože mám ráda bílé pečivo a to,co se dá koupit, se nedá jíst. Chleba jsem ještě dostatečně nevychytala.

+2/−1
10.12.2012 17:19
Foto

P79a26v16e74l 59P80r26e24u65c11i85l 2880511113887

Dík za radu, vypravím se na Jiřák:-)

0/0
10.12.2012 17:30

P70e34t32r33a 46D93o19l36e42j26š94í 5792272188941

Myslím, že jsou i na jiných trzích, zkuste si je vygooglit, třeba to máte někam blíž.

0/0
10.12.2012 17:47

J43a10r36m66i10l80a 66Č75e58r70n53á 2766792439436

Musíte si pořídit stroj času a letět zpátky třicet let.

+5/0
10.12.2012 16:53

J37a40r36o79m75í27r 85K13r67á26l 4700889724579

A do které země ?  U nás v obchodě tehdy byly tři druhy.  Obyčejný (kyselý a drobivý), předpečený (a druhý den tvrdý)  a občas líšnický.  A když ten dovezli, tak si ženské braly náhradní volno a hurá do fronty !

+1/−2
10.12.2012 18:11

W64a10l97t16r 70S66e84d61l84á10k 8180133575729

Jezdím pro chleba do Zittau a mohu doporučit.

+1/−1
10.12.2012 16:29
Foto

P61a92v26e39l 92P98r88e64u53c46i41l 2770571963687

To je kapánek z ruky, ale věřím. S německým chlebem mám dobré zkušenosti:-)

0/0
10.12.2012 16:50

J49a39r91o92s27l93a70v 54M69i19k75u57l74a 3547351716

Když nechcete, aby vám chléb zplesnivěl, nesmíte ho nechat v PE sáčku. Mně na chalupě chléb zabalený v utěrce běžně vydrží 3 týdny, protože je tam relativně chladno a vlhko. Malounko ztvrdne, ale neplesniví. A to je úplně běžný chléb. Ovšem tmavý mi vydrží ještě déle...

+2/−1
10.12.2012 16:04

P71e68t22r 51G73a98b41r94i73e68l 10S56t61. 3736929192876

Copak není dost pekáren, kde je možné si koupit voňavý, chutný,  pěkný chleba s obvyklou trvanlivostí?  Dobře všem skuhralům, kteří zatvrzele lezou  do kdejakých super hyper a nakupují tam zmiňovaná svinstva. Jenom hlupák opakovaně cpe své těžce vydělané peníze šejdířům. Kde mně nenabídnou kvalitní zboží za přijatelnou cenu, tam přestanu chodit a basta! I když stádnost spoluobčanů, soudě podle preferencí a voleb je neléčitelná. Zřejmě stejně v bludném kruhu, jako se motají volbou mezi modrými, pomerančovými a rudými šejdíři, jsou schopni do nekonečna žvýkat nepoživatelní zhnětky.  ;-DRv

+6/−1
10.12.2012 15:53
Foto

P92a44v70e25l 20P40r77e90u47c56i30l 2270501233197

Právě, že těchto pekáren dost není. Řadu těch vychvalovaných jsem navštívil a výsledek pod psa. Všude umělé prefabrikáty, vydávané za chleba!

+1/0
10.12.2012 16:52

P27e73t69r 18N44ě54m93e49c 4975952292587

U nas na malomestecku mame vyber chleba z 3 pekaren (cca 8 druhu chleba). A neni problem si vybrat, ktery komu chutna. Pred 25 lety byl jeden druh a zalezelo jen na tom, kde clovek bydlel a pod jakou pekarnu patril. Bohudik, za soucasny stav.

+4/0
10.12.2012 15:39

J93a24r92o94m25í66r 68K81r19á63l 4560619384449

Takový pecen z obrázku už můžete nejen vidět, ale na několika místech i koupit. :-)  Je jedlý a opravdu dobrý.  Jak dlouho vydrží jedlý, to Vám nepovím. Zatím vždy zmizel dřív, než jsem to stačil zjistit. :-)

+1/0
10.12.2012 15:36
Foto

P59a36v52e21l 77P32r54e90u38c86i14l 2830741423977

Dá se koupit někde na okr. Praha-východ?

0/0
10.12.2012 15:47

J93a72r28o89m80í83r 76K54r60á14l 4600819414989

Dá se koupit v okrese Ústí nad Orlicí a Rychnov.  Podobný druh v Děčíně a u Jaroměře.  V Praze nevím, asi zákazníci proti těm pilinám z hypermarketu nic nenamítají.

0/0
10.12.2012 16:24

T63o27m18á79š 10B93y67d96e86l28s95k13ý 8120841160

asi budu vyjímka,ale kupuji chleba a vydrží mi celý týden v pohodě,teda pokud ho doma nesníme. Protože mi máme vysokou spotřebu, není pro nás problém sníst 2 chleby,ve dvou lidech, + ten jeden. A mohu říci,že to je chleba kvalitní,ale to tady budu asi vyjímka,ale je fakt pravda

+1/0
10.12.2012 15:35
Foto

Š90t41ě90p35á82n 25B89i37c70e56r59a 6829802908166

Já si už 3 roky chléb sám peču. Udržuji při životě kvásek, taj jak to dělávali kdysi předkové a dávám do něj celozrnou žitnou a pšeničnou a aby to nebyl hutný komisárek, přidávám i hladkou dvounulku. Sice chlebu z pekárny vyhřáté polínky dřeva, kterou pamatuji z prázdnin na vsi se vzhledem nevyrovná, přesto má aspoň díky kvásku tu správnou nakyslou chuť.

+3/0
10.12.2012 15:34

J27a50n 23S90e74d68l95á14č74e47k 4404961851

Naprosto souhlasím. Není to ovšem jenom u chlebů, je to problém u téměř všech potravin. Můžou za to hlavně supermarkety, které tlačí ceny dolů tak, že tím likvidují každého prodejce kvalitních potravin.

+1/0
10.12.2012 15:28

M10a93r76t80i90n 48K68a71v68k55a57x 4834729895462

Za to nemohou supermarkety, ale lidé, kteří požadují co nejnižší cenu:-)

+3/−3
10.12.2012 15:32
Foto

P10a55v89e21l 20P46r94e37u26c86i51l 2270131363767

To je ta stále omílaná a pěkně blbá výmluva pekařů, kteří už ani nevědí, jak má pořádný chléb vypadat. Tak proč sakra nepečou onu lacinou náhražku chleba a vedle toho poctivý selský chléb, který běžně vydržel týden. Nakonec stejně ti, co kupují ten nejlevnější, jej polovinu vyhodí, protože už třetí den zplesniví. Takže na tom rozhodně neušetří.:-)

+3/0
10.12.2012 15:38
Foto

Š78t78ě91p42á32n 44B58i93c64e17r11a 6779582808346

Řemeslo se vytrácí. Nebylo nad to, když kluk po základce nastoupil do učení rovnou k nějakému mistrovi a tam se v praxi vyučil a pak složil zkoušku. Sice se neučil chemii, fyziku, biologii a dějepis, ale co pro uživení potřeboval, to vstřebal.

+4/0
10.12.2012 15:38
Foto

P36a54v90e16l 98P48r86e69u79c11i73l 2440511673167

Přesně tak, kdyby upekl u zkoušky onu gumovou náhražku, tak by ho hnal mistr bičem:-)

+3/0
10.12.2012 15:51

J65a68r63o69m53í69r 29K52r82á44l 4510609344139

Nojo, ale pak půlku vyhodí, protože už není k jídlu.  Takže nevidím důvod, proč nepožadovat kvalitní třeba i za dvojnásobnou cenu.

+2/0
10.12.2012 15:39

P18e68t45r 55N90ě60m95e35c 4965372372907

Jelikoz by ho nikdo (skoro) nekupoval.

+1/0
10.12.2012 15:45
Foto

P18a21v41e57l 98P17r35e58u51c42i24l 2880371643177

Ale kupoval, stejný problém má spousta lidí, kteří si radšěji připlatí za kvalitu:-)

+1/0
10.12.2012 15:49

P12e18t71r 56N86ě62m66e71c 4425382872597

podle diskuse tady. by nikdo nikdy nekoupil levnej nedobrej chleba. Kdo ho tedy kupuje ?

+1/0
10.12.2012 16:07

J17a19r39o71m35í41r 61K60r17á21l 4350449444349

Myslíte, že v ČR je tolik hlupáků ?

+1/0
10.12.2012 16:25
Foto

P60a75v53e55l 28P36r52e93u27c35i79l 2500381513487

Asi jo, protože jinak by jim ty šmejdy nešly na odbyt:-(

+2/0
10.12.2012 16:54

J97a28r21o57m28í48r 21K70r87á56l 4740139984899

To odpovídáte na něco jiného.  Myslím, že pokud by byl na jedné straně ten levnější šmejd a na druhé kvalitní dražší, lidi by si brzy uvědomili, že levnější neznamená nejlepší.

0/0
10.12.2012 18:13

M82a36r22t61i85n 15K95a87v81k68a32x 4644259225462

Kupoval, my kupujeme hodslavický chléb a nebo z Ratiboře. Je to o třetinu dražší než ty prefabrikáty v supermarketech, ale je to jedlé a chutné

+2/−1
10.12.2012 16:32



Žebříčky



Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.