Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
O

OhMyGolly

19. 2. 2012 14:40
ad jurisdikce v rozpacích

jakých právníků jste se proboha ptal?

musíte především rozlišovat vlastnické právo ke knížce nebo CD nebo jiného nosiče informací (můžete je samozřejmě půjčovat, rozdávat, klidně i zničit) a práva autora k obsahu takovýchto hmotných předmětů (dílo je nehmotný statek a existuje nezávisle na nosiči).

problém nastane, když začnete dílo rozmnožovat (viz §13 autorského z., dál AZ), tzn. vytvářet byť i dočasné kopie. k tomu právě dochází, když "uvolňujete místo na harddisku". to platí vyjma tzv. volného užití podle §30 AZ. takže si můžete hudbu z CD dát do počítače a naopak, nicméně jen pro vaši osobní potřebu.

o sdělování veřejnosti (§ 18 AZ) se jedná pokud, má k dílu přístup předem neurčená a početně neomezená skuppina lidí, ale musí to být digitální nebo jinou nehmotnou formou. proto klidně můžete nechat knížku v tramvaji. je to logické, protože se tak nevytvářejí žádné kopie a autor nepřijde k újmě (oproti sdílení přes uložto.cz apod.).

1 0
možnosti
PP

Hvězdář

19. 2. 2012 15:14
Re: ad jurisdikce v rozpacích

Naprosto stejné boje vládly v době obrození, kdy se jednalo o knihovny a možnost bezplatného šíření autorských děl, tedy potažmo kulturního dědictví, jejich prostřednictvím. Nakladatelé řvali jako pominutí, že je knihovny zničí a oni neprodají žádnou knížku. Dnes už se nad existencí veřejných knihoven nikdo nepozastaví a internet není nic jiného, než velká veřejná knihovna. ;-)!!

3 0
možnosti
O

OhMyGolly

19. 2. 2012 16:03
Re: ad jurisdikce v rozpacích

píšu, jak to je. neříkám, že ten stav je ideální. na druhou stranu, platné zákony se mají dodržovat. když se někomu nelíbí, má možnost je změnit.

0 0
možnosti
PP

Hvězdář

19. 2. 2012 16:52
Re: ad jurisdikce v rozpacích

Rozlišování formy díla na hmotné a digitální či nehmotné, jsou uměle vytvořené kategorie, které stejně nemají šanci na dlouhé přežití. Dílo je stále jedno a to samé dílo, ať existuje na papíře nebo ve formě jedniček a nul.

Apropó: jak to, že autor nepřijde k újmě, když nechám knížku v tramvaji? Ten kdo si ji vezme, už si ji samozřejmě nekoupí!;-D

0 0
možnosti
MP

Vrah

19. 2. 2012 17:26
Re: ad jurisdikce v rozpacích

Tak nějak – když to dotáhneme, vyjde z toho, že antikvariáty a bazary CD připravují autory o zisk, takže logikou některých jde opět o krádež… A to už se dostáváme k povídce, kterou o kousek výš odkazuji.

0 0
možnosti
O

OhMyGolly

19. 2. 2012 18:22
Re: ad jurisdikce v rozpacích

vyčerpání práv vám nic neříká?

koupil jste si ji vy. tam autorské právo (aspoň v rámci evropského společenství) končí. nemůžete způsobit újmu, když jednáte podle zákona. takže vážně nepřijde;-D

0 0
možnosti
  • Počet článků 134
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4405x
Osm let jsem šéfoval nejpopulárnější měsíčník o vědě a technice 21. STOLETÍ, který má úctyhodných 380 000 čtenářů, jako šéfredaktor jsem rozjížděl 2 roky časopis EPOCHA a poté řídil PANORAMU 21. STOLETÍ.Nedávno jsem převzal šéfredaktorskou pozici v novém časopise SVĚT NA DLANI. Mimo to jsem ještě šéfredaktorem časopisu 21. STOLETÍ MOZKOVNA. To vše ve vydavatelství RF HOBBY. Cestuji po našich luzích i po vzdálených zemích a to jak reálně, tak po internetu. Snažím se českému čtenáři představit to nejlepší, co vymyslely moudré hlavy, kterých je u nás i ve světě habaděj.