Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JLC

Jean Le Cerf

6. 3. 2009 14:01
Hamižná církev

Pokud si dobře vzpomínám tak ve Francii byly církve oddělené od státu v roce 1905.

To znamená mimo to, že VŠECHNY kostely, chrámy, a katedrály propadly státu. Církvím zůstaly pouze OBÝVANÉ kláštery s přilehlými pozemky. A přece i dnes je Francie nazývána ve Vatikánu "fille ainée de l´église" (nestarší dcera církve). To je ten důkaz že církve mají dostávat jenom na platy církevních vůdců a o ostatní se má postarat stát (údržba, atd.). A světe div se, funguje to. Tak ať pan Vlk přestane demagogicky kázat a český stát se o církevní budovy postará.

0 0
možnosti
BT

markyz.Gero

6. 3. 2009 14:17
Re: Hamižná církev

A on ve Francii stát sebral např. klášterům pozemky, rybníky lesy jako u nás?

0 0
možnosti
AH

alex hart

6. 3. 2009 13:59
Vizitka našich politiků -1-

Současný neutěšený stav  vztahů mezi církví a naším státem je z velké části vizitkou práce našich politiků. Nějaké argumenty o tom, že církev (rozuměj katolická církev) se nechce dohodnout, tady rozhodně neobstojí.

.

Stát jakožto zákonodárce má totiž v případě neochoty církve k dohodě právo jednostranného rozhodnutí a vůbec se nemusí doprošovat všeobecné shody. Ta přeci ani v případě finančních nároků není dost dobře možná. Jestliže tedy 19 let po sametové revoluci dodnes nejsme s církví vypořádaní, je to vysloveně ostuda našich politiků.

.

Jak zde již zaznělo, tak už za Rakouska (a někde i dříve) byly některé církevní majetky zabaveny státem, a nebo .některé sakrální stavby nikdy v majetku církve nebyly. Dnešní návrh zákona (resp. podklady pro jeho vypracování a důvodová zpráva) by měl všechny tyto záležitosti řádně mapovat a nepřipustit podobné nejasnosti, jako jsou dnes kolem svatovítské katedrály.

0 0
možnosti
AH

alex hart

6. 3. 2009 14:00
Vizitka našich politiků -2-

Je také nutné si uvědomit, že za komunistů byl veškerý majetek státní a tedy i církve žily ve státním majetku. To ale přeci neznamená, že automaticky všechen majetek, který církve provozují nebo kdysi provozovaly, je dnes předmětem vypořádání. To je přeci nesmysl. Vracíme se jen před rok 1948, a nikoliv dále do historie!!! Ale právě tyhle hry církev s námi hraje. Církvi vyhovuje stav, kdy stát provozuje teologické fakulty a bezplatně pro církev vychovává kněží (tedy střední a vyšší management) a stát provozuje a platí provoz řady církevních "filiálek". Církev tohle všechno samozřejmě moc dobře ví ale hraje na strunu nevzdělanosti politiků a státních úředníků a jejich neznalost historie. To je právě to, oč tu celou dobu běží. Kdyby naši politikové měli skutečně vůli provést řádnou odluku církve od státu, tak už by se tak dávno stalo. Objednali by si seriózní posudky a připravili skutečně propracovaný a právně nenapaditelný návrh zákona. Jenže k tomu právě chybí ta vůle to udělat.

0 0
možnosti
LM

Aaron71

6. 3. 2009 13:55
Stát a jedna část církve není totéž

A ta nemovitost je symbolem státnosti a ne jedné části jednoho náboženství.

0 0
možnosti
AH

alex hart

6. 3. 2009 14:20
Re: Stát a jedna část církve není totéž

No víte jak pro koho, pro někoho zase žádná katedrála symbolem státnosti být nemůže.  Symbolem státnosti můžou být třeba korunovační klenoty, či zlatá bula sicilská, a když už vůbec nějaká nemovitost, tak především královský hrad, spíše než kostel. Ten kostel může symbolizovat leda to, že králové byli (nejen) při korunovaci v určitém područí církve (Oopravdu si chcete právě tuhle stránku státnosti připomínat? Já moc ne.). A to je právě základ celého toho nesmyslu, jak se dnes argumentuje, jak už jsou lidi od církve zblbnutý.

0 0
možnosti
PZD

Petr z Domažlic

6. 3. 2009 13:30
Komunista a pavědec píše o katedrále

Vážený VIP soudruhu, nevím proč píšete tak dlouhý článek. Mohl jste zkrátka napsat, katedrálu stavěl prostý lid nebo-li proletariát a tudíž patří proletariátu.

čest

0 0
možnosti
AH

alex hart

6. 3. 2009 14:23
Re: Komunista a pavědec píše o katedrále

Čest tvojí práci Petře z Domažlic

0 0
možnosti
JG

gazda2

6. 3. 2009 13:18
Mě není jasné, na co by měla nějaká republika vlastnit

nějakou katedrálu. Chce snad zavést povinné státní mše? A už vůbec mě není jasné, o co jde ve sporu o katedrálu některým militantním neznabohům. Ať si jdou navštívit Leninovo a Gottwaldovo mauzoleum a neotravujou v kostelích.

0 0
možnosti
O

oooo

6. 3. 2009 13:21
Re: Mě není jasné, na co by měla nějaká republika vlastnit

Mně není jasné, proč by ji měla vlastnit církev, která na její údržbu nevydává stamiliony - ty dáváme všichni z daní - i nevěřící - ten, kdo se stará je vlastník. Církev chce jen vydělávat (to se ukázalo, když začala vybírat vstupné). Ty své středověké směšné rituály si mohou vykonávat v katedrále dál - v tom jim nikdo nebrání.

0 0
možnosti
O

oooo

6. 3. 2009 13:08
Vatikánští hamouni

Nejbohatší stát na světě je Vatikán (v přepočtu na obyvatele určitě), protože mu patří veškěrý majetek katolické církve na světě. Tomu panákovi v bílém prostěradle, co věří na pohádky to nestačí a chce sežrat i náš národní mejetek. HANBA papežencům !!! Byl by to výsměch jim dávat to, co patří národu a naco stát z našich daní vydává miliardy na údržbu - přitom u nás je jen cca 15% opravdu věřících (na pohádky z bible).

0 0
možnosti
S

Semper2

7. 3. 2009 12:25
máte v hlavě piliny ?

Kdes sebral 15 % ? ještě pořád přes 30 %, a bylo bylo mnohem víc kdyby to nakazili takové zabordelované regiony jako SČ, ZČ nebo Praha a okolí.RvRvRvRv

0 0
možnosti
HM

ellinor

6. 3. 2009 13:08
naopak

A není to celé naopak? Není hamižný náhodou stát? Proč tolik stojí o katedrálu a ne o rozbořené kostelíky na vesnicích? A co opravňuje stát k majetnickému přístupu? Kostel není nějaký státní úřad, ale svatostánek. Sv.Vít má jen tu smůlu, že to do něj měli tehdy ještě věřící panovníci nejblíž.

0 0
možnosti
A

a774

6. 3. 2009 13:12
Re: naopak

Asi by měl být pořádek. Jestli je někdo zbožnej a chodí do školy, neznamená to , že školu udělá církevní. Když někdo je komunista a chodí na záchod, nestane se záchod majetkem KSČ. Jestli tedy panovník dá majetek státu do nějaké budovy, bude budova majetkem státu. Když to udělá církev, bude to církve.

To je rozdíl mezi kostelíčky v prdelkách a katedrálou.

0 0
možnosti
M

mmmm1

6. 3. 2009 12:15
prestiž Církve

-pokud vím církev měla prestiž vždy akorát nad poddanými, kteří neměli dostatek vzdělání, které jim bylo hlavně díky vlivu církve znemožňováno 1000let. Způsob jakým se církev dostala ke svému majetku byl zločinný . Prestiž-církvi vždy šlo pouze o moc,vliv a prachy....protože ti co tady pánbíčkařej jsou zástupci boží, tak potěš pánbůh;-D..... za každým velkým majetkem je zločin

0 0
možnosti
AB

[eT]

6. 3. 2009 12:19
Re: prestiž Církve

nebuďte tak osobní, neznáte: moc korumpuje, absolutní moc korumpuje absolutně?

0 0
možnosti
ŠS

CHYREN

6. 3. 2009 11:58
Katedrála je postavena krví poddaných..

církev vůbec sama o sobě má velmi absurdní požadavky. Chápu, že si lidé postaví něco svépomocí a pak rozhodují třeba i tom, že to bude sloužit církvi. Je to jejich ( hloupé ) rozhodnutí.;-D Ale takhle to s katedrálou nebylo. A vlastně s 90% tzv. církevního majetku. Církev je zločin..jakákoliv, která má podobnou minulost jako katolická.[>-]

0 0
možnosti
T

tromi

6. 3. 2009 12:08
Re: Katedrála je postavena krví poddaných..

R^

0 0
možnosti
MK

al325

6. 3. 2009 9:08
největší ostuda

je nakonec podle mého ta, že komunisti katedrálu někomu ukradli a teď  soudce, sám komunista? vydává verdikt. Nezdá se vám to jako špatný vtípek?

0 0
možnosti
PP

Hvězdář

6. 3. 2009 9:19
Re: největší ostuda

Pokud byste pozorně četl, zjistíte, že komunisté nic neukradli, protože katedrála už byla tehdy 610 let v majetku státu. Ony řeči o krádeži jsou jen falešnou argumentací církve, na kterou může skočit skutečně jen člověk, neznalý historie. [>-]

0 0
možnosti
  • Počet článků 134
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4405x
Osm let jsem šéfoval nejpopulárnější měsíčník o vědě a technice 21. STOLETÍ, který má úctyhodných 380 000 čtenářů, jako šéfredaktor jsem rozjížděl 2 roky časopis EPOCHA a poté řídil PANORAMU 21. STOLETÍ.Nedávno jsem převzal šéfredaktorskou pozici v novém časopise SVĚT NA DLANI. Mimo to jsem ještě šéfredaktorem časopisu 21. STOLETÍ MOZKOVNA. To vše ve vydavatelství RF HOBBY. Cestuji po našich luzích i po vzdálených zemích a to jak reálně, tak po internetu. Snažím se českému čtenáři představit to nejlepší, co vymyslely moudré hlavy, kterých je u nás i ve světě habaděj.