Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

gharata

7. 3. 2009 13:42
Pro upřesnění

Nechci se přít o to,komu katedrála patří. Pro upřesnění r.1954 komunisté nevyvlastnili katedrálu, ale celý areál Pražskéhp hradu včetně budov, které státu dříve nepatřily. O tom, jak vše dopadne a zda je církev hamižná hovořit nechci.

Celý humbuk začal r.2006 zavedením vstupného. Novináři naslouchali pouze Kanceláři prezidenta ČR a Správě PH. To, že Správa Pražského hradu vybírala vstupné i dříve (a mnohem vyšší) se nepsalo. Katedrála byla totiž zařazena do prohlídkových okruhů celého areálu. Návštěvníci mohli zadarmo jen do jedné třetiny, dále se platilo. Extra vstupné za  "vyhlídkovou" věž a do krypty. Nesmělo se sedět v lavicích. Servis se pro návštěvníky za krátkého vlastnictví církví zlepšil o 100%. To uznávali i lidé z SPH. Dnes je z toho opět "turecké tržiště" jak tomu dříve říkali průvodci.

A ještě k věřícím. Měli samozřejmě vstup zdarma, mohli si i domluvit extra bohoslužbu.

Takže to jen pro upřesnění. A katedrály v cizině? Ve většině z nich se vstupné platí a dosti vysoké.

0 0
možnosti
S

Semper2

7. 3. 2009 14:57
Re: Pro upřesnění

R^R^R^ Ano je neuvěřitelné, jaký je tam nyní nepořádek a neúcta, připomíná to hauptbahnhof, ne stánek Boží.

I průvodcovská služba pro turisty byla za církve kvalitnější.

0 0
možnosti
O

oooo

6. 3. 2009 18:22
A stejně geniální zkratka je :

CÍRKEV SI SVOU HAMIŽNOSTÍ PODŘEZÁVÁ VĚTEV. To je "svatá" :-) pravda. Úctu autorovi - trefil geniální zkratkou hřebíček na hlavičku.

0 0
možnosti
S

Semper2

7. 3. 2009 14:59
Re: A stejně geniální zkratka je :

Soudím, že se jednalo o vaši hlavičku...;-D

0 0
možnosti
TK

osvetitel

6. 3. 2009 17:27
Koukam ze tu zmizela cela stranka o te

krestanske kulture jak amicke tak evropske na ktere vznikali. Uz byjste se meli konecne zbavit toho komunistickeho komplexu v cenzurovani !Nejspis kdybych napsal ze tu stovezatou Prahu vystaveli komuniste a ne verici,tak  by to zustalo?!;-)[>-]

0 0
možnosti
S

Semper2

7. 3. 2009 13:09
Re: Koukam ze tu zmizela cela stranka o te

Tak oni zase mazali - samosebou čistě "náhodou" ty texty, které bránily církev a křestanskou kulturu....!

Tenhle plátek, osvětiteli vlastní, podobně jako v US, chazaří a zednáři , tak se vlastně nemusíme divit.R^

Da zdravstvujet "Liberté,Egalité, Fraternité",R^

0 0
možnosti
H

HONZA49

6. 3. 2009 17:18
Autor obhajuje neohajitelné

Je zajímavé,že se vždy začne takhle široká debata o tom,co je nepochybné.

Již císař pán zavedl Zemské desky a Pozemkové knihy,stačí do nich nahlédnout a je jasno.Tam je do rozhodnutí soudruhů zapsána jako vlastník katedrály církev.Jestliže tedy dnes někdo tvrdí,že katedrálu stavěl lid a proto je jeho,tak lže,jako ti soudruzi.

Samozřejmě,že se na financování podílel i lid sbírkama,ale vlastníkem byla církev,tedy není o čem debatovat.

Odváděním pozornosti od podstaty věci plkáním o tom,jaká církev je,nebo poukazováním na věci daleko v historii se nevyvrátí skutečnost,že platí zápis v Katastru z tehdejší doby.

Proto konec debat a vrátit VŠE CO BYLO BYLO UKRADENO!Šup,šup!

0 0
možnosti
PP

Hvězdář

6. 3. 2009 17:26
Re: Autor obhajuje neohajitelné

TO: Honza49,

kde jste proboha vzal ten nesmysl o zápise v zemských deskách? Tam nic takového neexistuje, to je jen další lež církve. Na rozdíl od vás jsem po záznamech pátral. Navíc vše stvrdil císař pán Josef II svým patentem, který definitivně přiklepl katedrálu Rakousko-uherské monarchii. Pokud neznáte dějiny, tak se laskavě raději zdržte podobných bludů![>-]

0 0
možnosti
JH

bartozrout

6. 3. 2009 16:53
S ČLÁNKEM SOUHLAS...

...JEN SE DIVÍM, ŽE V ZEMI PLNÉ ATEISTŮ, POLOATEISTŮ A  POHODLNÝCH VĚŘÍCÍCH DĚLÁ CÍRKEV TAKOVÉ DUSNO.  DO PÁR LET BUDE V KOSTELÍCH PRÁZDNO ÚPLNĚ, PROTOŽE STARÁ GENERACE VYMŘE A MLADÝM NEMÁ CÍRKEV CO NABÍDNOUT A MÁM DOJEM ŽE SE O TO ANI MOC NESNAŽÍ.

0 0
možnosti
LM

Aaron71

6. 3. 2009 17:01
Re: S ČLÁNKEM SOUHLAS...

Já jsem v kostele několikrát byl a od té doby umím vypnout Caps Lock.:-)

0 0
možnosti
JN

Hail Eris

6. 3. 2009 16:10
proc tu cernoprdelnici porad nekoho nazyvaji

komunistou kdyz to byli prave cernoprdelnici, kdo tu 40 let podporoval bolsevickou vladu ucasti v Narodni fronte?:-)

0 0
možnosti
BT

markyz.Gero

6. 3. 2009 16:15
Re: proc tu cernoprdelnici porad nekoho nazyvaji

někdo vás tu nazývá komunistou? a kde prosím?

0 0
možnosti
K

kolemjdoucí7

6. 3. 2009 15:12
náš národ je plný předsudků

Prosím vás zamysleli jste se někdy nad tím proč by kostel stavěn?Aby byl symbolem státnosti?Ne! Aby sloužil k bohoslužbě církvi!!A že ho v minulosti vlastnil vždy místní šlechtic je samozřejmé- vždyť ten vlastnil všechno ve svém panství. Je ale s podivem že o všechny ostatní kostely v ČR které jsou v majetku církve (vesměs)- a nabyty za stejných podmínek jako katedrála (s vyjímkou onoho komunistického znárodnění) se stát nesoudí že??8-o

0 0
možnosti
PV

grimosa

6. 3. 2009 15:24
Re: náš národ je plný předsudků

hmm, jenomže existuje nějaké vlastnické právo a vlastník nemusí a často ani není ten kdo v objektu hospodaří!

Podle vaší logiky tedy školy patří učitelům, nemocnice lékařské komoře, lokomotivy a vlaky samozřejmě patří strojvůdcům. Jejda, to není špatné! to si mohu nárokovat auto svého zaměstnavatele, jezdím s ním já, tak je moje. Zamyslete se člověče!

0 0
možnosti
VK

Vedoucí kolotoče

6. 3. 2009 14:44
Co bylo ukradeno, musi byt vraceno!

To neni o hamiznosti, proboha! Lesy, pole, statky, fary, kostely, archivare, rybniky... o toto vse cirkev prisla. Kde je problem? Ze pokud by se ji vse vratilo, soucasni majitele by byli poskozeni, nebot oni nejsou ti, kteri kradez zpusobili, proste majetek legalne koupili. A tak by soucasne majitele musel vyplatit skutecny vinik, a to byl tehdy jednoznacne stat. A to znamena, ze by to slo z rozpoctu, z kapes vsech. A tak je lepsi nic nevracet, zit s pocitem, ze stare hrichy je lepsi zapomenout nez odcinit, a vysledek je potom takovy, jaky je. Moralni upadek spolecnosti. Ale i na to si obcan zvykne, vzdyt uz dnes jsou u moci lide (Rath, Paroubek, Zaoralek...), ktere by jeste pred 200 lety machali ve Vltave v kosi jako raubire. :-/

0 0
možnosti
O

oooo

6. 3. 2009 14:54
Re: Co bylo ukradeno, musi byt vraceno!

Kdyby měla katolická církev vrátit, co nakradla včetně náhrad za zamordované a upálené životy ... . Většina majetku katol. církve plyne z konfiskací majetku české nekatolické šlechty, ketrou pomáhali Habsburkům vyhnat ze země. A větší část našich katolických prelátů s komunisty spolupracovala. Takhle to nejde, vracet se do historie, ani Německo nebylo nuceno nahradit všechny válečné škody, které napáchalo celé Evropě, protože to prostě nejde. Navíc s katedrálou to vůbec nemá nic společného - ta církvi nikdy nepatřila.

0 0
možnosti
O

oooo

6. 3. 2009 14:19
Referendum

Jediný legální způsob převodu této národní památky, která církvi nikdy nepatříla na 15-ti procentní menšinu, resp. její vatikánskou instituci, bych viděl v celonárodním referendu.

0 0
možnosti
ES

evas

6. 3. 2009 14:17
jen otazka

pro vsechny kteri tady jako verici vykrikuji , ze katedrala patri cirkvi.Proc vlastne byl ukrizovan Jezis? Obycejnymi lidmi protoze nekoho okrad?Odpovi mi nekdo?

0 0
možnosti
BT

markyz.Gero

6. 3. 2009 14:25
Re: jen otazka

Proč byl ukřižován? viděl jste někdy krucifix , nad hlavou Ježíše je nápis INRI, tím je řečeno vše, nebo téměř vše, pokud máte aspoň hrubou povědomost o historii

0 0
možnosti
  • Počet článků 134
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4405x
Osm let jsem šéfoval nejpopulárnější měsíčník o vědě a technice 21. STOLETÍ, který má úctyhodných 380 000 čtenářů, jako šéfredaktor jsem rozjížděl 2 roky časopis EPOCHA a poté řídil PANORAMU 21. STOLETÍ.Nedávno jsem převzal šéfredaktorskou pozici v novém časopise SVĚT NA DLANI. Mimo to jsem ještě šéfredaktorem časopisu 21. STOLETÍ MOZKOVNA. To vše ve vydavatelství RF HOBBY. Cestuji po našich luzích i po vzdálených zemích a to jak reálně, tak po internetu. Snažím se českému čtenáři představit to nejlepší, co vymyslely moudré hlavy, kterých je u nás i ve světě habaděj.