Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AW

Pilat

24. 7. 2008 14:12
Rozumny clanek

jen bych dodal, ze male dite by melo byt vedeno rodici, aby nehladilo nebo jinak obtezovalo cizi zvirata. Pes byl domestikovan ne jako zviratko na hrani, ale k vyuziti jeho schopnosti k obrane a utoku. ;-)

0 0
možnosti
D

dwart

24. 7. 2008 14:16
Re: Rozumny clanek

"Pes byl domestikovan ne jako zviratko na hrani, ale k vyuziti jeho schopnosti k obrane a utoku."...jste si jist, že ta věta patří až tolik rodičům...mě spíše přijde, že si psa jako hračku pořizuje drtivá většina majitelů.

0 0
možnosti
R

rohatey

24. 7. 2008 13:57
Chápu že po smrtelném útoku

velkého psa je pobouřeno mnoho lidí. Normální v takové situaci by bylo pohoršovat se nad chovem nebezpečných psů.

Zamotat do toho jednou za 50 let natrženou nohavici, prohlásit každého psa za potenciálního zabíjáka  a žádat pomalu zákaz chovat domácí mazlíčky i pro důchodce, tomu se říká netolerance dohnaná do absurdních rozměrů

Stejný blábol by se dal stvořit o kuřácích, automobilistech, cyklistech, dětech, posluchačích hudby atd.

0 0
možnosti
T

tojefuk

24. 7. 2008 14:02
Re: Chápu že po smrtelném útoku

Normální by bylo pohoršovat se nad tím, jak je možné, že nebezpečný člověk vůbec může koupit a chovat psa. Jak to, že zvíře je stále věc a může si jej pořídit každý idiot, který se o něj ani neumí postarat, který jej někde zavře a nechá výt hlady? Který neposkytne pohyb ani psychické vyžití? Pokud bychom už dozráli do doby, kdy přestaneme považovat zvířata za pouhé něco, začali bychom uvažovat i o tom, že je o ně nutné se dobře postarat.

0 0
možnosti
T

tojefuk

24. 7. 2008 13:57
To je zase výplod.

Jéžkovi voči, co na tohle říct. Vlk je nejnebezpečnější predátor (nesmíte ty pohádky O červených Karkulkách tak hltat), psovi se musí vtloukat do hlavy, že není vůdce smečky (ne že by ho člověk několik tisíc let nešlechtil k tomu, aby se mu podřídil), pak si ovšem autor okamžitě odporuje - ano, lidská rodina je skutečně pro psa smečka a protože pro psa je přirozené se podřídit, podřídí se (pokud ovšem člověk není úplný debil, což se bohužel také stává). Psi se skutečně nepokouší pravidelně nás zabít, žádné strachy. Aby pes zaútočil na člověka s úmyslem zabít, musí být buď extrémě provokován (lidi jsou holt hloupí) nebo extrémě zkažen (lidi jsou holt hloupí).

S odpovědností souhlasím, ale netuším, co si autor představuje dostatečně důraznou výchovou. Viděla jsem pár psů, u kterých majitel (lidi jsou holt hloupí) uplatňoval "skutečně důraznou výchovu" a při setkání s nimi raději přecházím na druhou stranu...

0 0
možnosti
R

rohatey

24. 7. 2008 14:09
Re: To je zase výplod.

Ona ta teorie té smečky u těch malých plemen jaksi neplatí, smečka slabé zahubí, rodina ta naopak slabé protěžuje a chrání a tím slabým bývá právě ten malý pes, kterému stačí vymezit pár jednoduchých pravidel co může a co už nemůže.  To štěkání co autora tak trápí to je přirozený projev psa, to jaksi tomu psovi zakázat nelze, jedině snad by to šlo řešit vyoperováním hlasivek, pes když cítí vetřelce tak štěká, a když se něco malého rychle pohybuje tak běží.  Tyhle základní reflexy psa odnaučovat  to je snaha stejně  pošetilá jako  dítěti zakazovat mluvit, plakat atd.

0 0
možnosti
RB

jeli.man

24. 7. 2008 13:37
Až na malé...

...nepřesnosti o původu psa jedině souhlas...

0 0
možnosti
J

jenda9999

24. 7. 2008 13:33
Pravidla

Máme psa, byl bych pro rozumná pravidla, to co je nyní schváolno považuji za nesmysl.

Naprostá většina psů je pro člověka podstatně méně nebezpečných než jízda metrem (kde hravě chytíte např. žloutenku). Počet obětí na silnicích je v několikřádovém rozsahu větší než počet obětí psů. Přeto jsou navrhovány násobně větší postihy za velmi málo rizikové jednání - proto ta polarizace.

Rozumná pravidla dle mého: klidně povinné pojištění odpovědnosti, jasná trestní odpovědnost - a vymáhaná, obecný zákaz volného pohybu ve vyjmenovaných lokalitách (blízko škol, MHD, dětských hřišť atd.). V případě omezení volného pohybu v obci nechť je jasné značení. Překvapení, že dělám něco zakázaného, když o tom nevím - a možnost pokuty 50 tis. považuju za nepřijatelnou šikanu státní správy.

Uvědomte si, že ta přísná pravidla se týkají i spousty zvířat, jejichž nebezpečnost vůči člověku je zlomková ve srovnání i s běžnou kočkou, drůbeží atd. A takových zvířat běhá volně taky mraky - a nikdo to neřeší.

0 0
možnosti
MN

MekGajvr

24. 7. 2008 14:05
Re: Pravidla

Přesně tak. Riziko, že člověka večer na ulici napadne nějaký opilec je mnohonásobně vyšší než pokousání navolno puštěným psem bez náhubku.

0 0
možnosti
D

dwart

24. 7. 2008 13:33
Ach jo...

Ono jde primárně o zodpovědnost, na kterou majitelé psů nebo i kupříkladu některé matky-dyliny rády zapomínají. Myslí si, že pes je vstupenka do světa, kde neplatí společenská pravidla, slušnost a ohleduplnost a omlouvají si to tím, že pes je zvíře a "nejde vždy uhlídat". Opak je pravdou, pokud někdo není schopen uhlídat psa (dítě, cokoliv) nemá si ho pořizovat a ne potom, co je neschopný zajistit po psovi úklid a aby nikoho neotravoval se ještě uraženě tváří, že si na to dovolí někdo (zde článkem) upozornit. Tím vpodstatě oni obtěžují a zatěžují společnost, že dělají, že za psa nemají odpovědnost. Ale mají!

Viděl někdo z vás v parku každého druhého dospělého vykonávat velkou potřebu, považujete za normální když vás otravuje smradlavý bezdomovec? Chováte se tak vy? Asi ne, proč to tedy považujete za normální, když to dělá váš pes, za kterého máte vždy PLNOU odpovědnost? Neobtěžovat okolí neznamená pouze to, že se slušně chováte vy, ale cokoliv co vlastníte taktéž jiné neobtěžuje.

0 0
možnosti
T

tojefuk

24. 7. 2008 13:59
Re: Ach jo...

S tím souhlasím, ale stejně tak, jako že nezavřete všechny dospělé do vězení (co kdyby se z nich náhodou stali smradlaví bezdomovci), není třeba sankcionovat všechny majitele psů (co kdyby se z jejich svěřenců náhodou stali zabijáci). Stačí dodržovat a vymáhat zákony, které máme.

0 0
možnosti
ZN

Zdenda-69

24. 7. 2008 13:23
Ano každý pes je šelma

Ale příklad o vetché stařence a jejím rafajícím voříškovi, kterého si pohladilo nevědomé dítě: Nemyslíte, že rodič by měl dítě vést k tomu, že cizí pejsci se nehladí ? Za dítě si zodpovídá rodič, za psa majitel. Jde o to, aby si každý hleděl své odpovědnosti. Dítě nemá v blízkosti cizího psa co dělat (pokud má úmysl psa hladit). Pokud vůbec, tak jen se souhlasem majitele psa. Co je v praxi časté  ? Jé podívej Honzíčku, to je pěkný pejsek .... Na venkově pes hlídá svůj revír ? No samozřejmě. Pokud je na pozemku svého majitele, vy nemáte na tom místě inkognito co pohledávat. 

Je to jen o vzájemné slušnosti a odpovědnosti. Každému vymýtači psů doporučuji prožít třeba podzim života takový, že pes zůstane jediný společník. Děti velké, z domu pryč, pracující jinde, kontakt 2x do roka a občas telefon. Vrstevníci ubývají, těžko se navazují kontakty. I toto může být život.  Jde o to, aby vetchá stařenka neměla 40-ikilové tele. Majitelé psů-svá odpovědnost, lidé bez psů-svá odpovědnost.

0 0
možnosti
JN

Moravský Slovák

24. 7. 2008 13:33
Re: Ano každý pes je šelma

Udělejte si mezi sebou jasno.

Někteří majitelé psů požují, by rodiče děti upozornili, že se k cizímu pejskovi nemjí přiblížit. Někteří rodiče tak činí a výsledkem je, že dítě které uvidí srnčího ratlíka začne ječet a je schopno před ním vběhnout pod auto.

Jiní pejskaři naopak přehnaně důvěrné chování svých mazlíků omlouvají slovy: je to ještě štěně. 

0 0
možnosti
KH

jokele

24. 7. 2008 13:20
Viditelné rozdíly

V článku i v diskuzi jsou viditelné rozdíly mezi těmi, co psa mají a těmi, kteří ne. Ti co psa nemají jakoby se je snaží nahradit. Zlostně štěkají, vrčí na okolí, a chovají se přesně tak, jak by se vychovaný pes nikdy nechoval. a navíc k tomu přidávají vlastnosti, které ani ten nejhůře vychovaný pes nemá, a to je lidská závist a zášť. Já osobně se víc bojím lidí než psů a psi mám i pro to, aby mne před takovými špatně vychovanými lidmi chránili. Protože pokud je každý pes zabiják, co je pak každý člověk. Ještě jsem neslyšel o psu, který by vyvraždil celé vesnice, který by ubodal stařenku pro pár korun. Víte o nějakém psu, který svazuje své děti do kozelce a nutí je jíst vlastní výkaly? My jsme ti zabijáci a psi se snaží nás alespoň trošku zkultivovat. Nebo ne??:-/

0 0
možnosti
JN

Moravský Slovák

24. 7. 2008 13:42
Re: Viditelné rozdíly

To je fajn, že víte, jak se má chovat vychovaný pes.  Tak se každý postarejte, aby se právě váš pes tak choval.

0 0
možnosti
A

ApogeeTaipan

24. 7. 2008 13:18
Karma ode mně

a navíc veřejné uznání za text který by měl být tesán do kamene. Autor vystihl pravou podstatu všech průšvihů se psy. (Sám bydlím ve městě, mám dva velké psy a chovu psů se věnuji již 21 let.) Zdá se mi zbytečné cokoli dodávat.

0 0
možnosti
B

brezzinka

24. 7. 2008 13:57
Re: Karma ode mně

R^

0 0
možnosti
PR

Mr_R

24. 7. 2008 13:16
Ano, každý pes je zabiják

8-o ..stejně tak je každý člověk je od přírody původně zabiják. Proto bych preventivně všechny lidi do jednoho pozavíral do vězení, aby prevetivně někomu "nepotrhali nohavice". Když budou od malička zvyklý, přijmou to jako běžnou realitu. ;-D

0 0
možnosti
MK

Escaflowne

24. 7. 2008 13:19
Re: Ano, každý pes je zabiják

Pokud se cítíte být na úrovni psa ,tak by vás asi měli zavřít :-)Pes ,když zavelí Pud tak půjde :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 134
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4405x
Osm let jsem šéfoval nejpopulárnější měsíčník o vědě a technice 21. STOLETÍ, který má úctyhodných 380 000 čtenářů, jako šéfredaktor jsem rozjížděl 2 roky časopis EPOCHA a poté řídil PANORAMU 21. STOLETÍ.Nedávno jsem převzal šéfredaktorskou pozici v novém časopise SVĚT NA DLANI. Mimo to jsem ještě šéfredaktorem časopisu 21. STOLETÍ MOZKOVNA. To vše ve vydavatelství RF HOBBY. Cestuji po našich luzích i po vzdálených zemích a to jak reálně, tak po internetu. Snažím se českému čtenáři představit to nejlepší, co vymyslely moudré hlavy, kterých je u nás i ve světě habaděj.