Michal Horáček jako dobrotivý král Michal I?

5. 06. 2016 0:00:00
Osobně si Michala Horáčka velmi vážím, ale jako prezidenta republiky si jej představit nedovedu. O prezidentovi mám představu jako o silné, nekompromisní osobnosti s jasnými názory a takovou osobností rozhodně není.

Vážím si jej i přes výkřiky některých lidí o gamblerovi, který se prý dostal k jmění nečestným způsobem jako hazardní hráč. Na rozdíl od nich si myslím, že ho dosáhl jen svou inteligencí a poctivou dřinou. Vážím si jej pro jeho uměleckou tvorbu, řadu lidských postojů i pro to, jak dokáže pomáhat lidem, což se o něm příliš neví.

Co mi ale nejde do hlavy, jsou jeho poslední postoje v souvislosti s ohlášenou kandidaturou na prezidenta republiky. Michal Horáček žije podle mého názoru kdesi v dalekém, pohádkovém království, za sedmery řekami, sedmery horami a sedmery moři. Svoji vládu na Pražském hradě si představuje jako úžasnou pohádku, ve které hraje hlavní roli jako dobrotivý král Michal I.

Ve svých vystoupeních hovoří o nemocné společnosti, která je rozdělená a on je tím pravým, který by ji jako prezident spojoval. Měl by si uvědomit, že na světě neexistuje společnost, která by nebyla rozdělená a je to tak správně. Lidé nikdy nebudou mít jeden jediný a pochopitelně ten správný názor. To by pak nebyli lidé, ale stádo ovcí, řízené jedním, tím povolaným a správným ovčákem, ať už to byl Nero, Atilla, Mao Ce-tung, Stalin, nebo Hitler. Lidé se budou vždycky lišit svými názory na politiku, imigraci, cenzuru, ženy, muže, sex, majetek, kouření atd. atd.

Michal Horáček hovoří vzletně a s použitím procítěných frází o tom, jak bude v roli prezidenta všechny spojovat, udobřovat a zklidňovat rozbouřené vody české politiky. Hovoří o jakémsi duchovním povstání, které by mělo lidi sjednotit do jednoho šiku, aby se postavili proti všemu špatnému. Zní to sice hezky, ale tak trochu jako pohádka z Tisíce a jedné noci. Ona silně obecná prohlášení, která tu a tam poskytuje médiím, jasně vypovídají o tom, že jeho představy o prezidentské funkci se pohybují ve světě vil, skřítků, zlých vlkodlaků, čarodějnic, dobrotivých králů a dalších pohádkových postav.

Lidé jsou však z masa a kostí, mají svůj mozek a své názory, které jim žádný pohádkový král nezmění. Může se o to pokoušet, jak chce, ale vlastní názor lidem nevezme. Pokud by to přece jen zkusil, zařadil by se do zástupu totalizátorů, kteří se v lidských dějinách zapsali velmi neblaze. Pečlivě sleduji vystoupení Michala Horáčka a čím dál, tím více se mi jeví i on sám, jako člověk bez vlastního názoru. Milostivě kyne rukou napravo i nalevo, nikdy neřekne jasně svůj postoj k ožehavým otázkám dneška a je nad Slunce jasnější, že si to nechce rozházet vůbec s nikým.

Prezident bez jasného názoru na cokoliv, by nebyl prezidentem ale poslušnou figurkou, okopávaným panáčkem, kterého by si protřelí političtí harcovníci omotali kolem prstu, než by řekl švec. Ostatně i z těch pohádek víme dobře, co dokázali zlí, protřelí rádcové provádět svým příliš dobrotivým králům.

Očekával jsem a stále čekám od Michala Horáčka jasné vyjádření jeho postoje k těm nejžhavějším otázkám dneška, které hýbou nejen naší společností, ale celým světem. Zatím jsem se nedozvěděl, jaký je jeho postoj k uprchlické krizi a jak by ho řešil. Neslyšel jsem jeho postoj k zahraniční politice, jak by se stavěl k Rusku, USA, Číně, NATO, Evropské unii, hrozícímu nebezpečí války, živoření důchodců, ponižujícímu stavu českého školství a vědy, nedostupnosti bytů pro mladé lidi, sílící cenzuru médií a internetu, a na desítky dalších problémů, které občany tohoto státu zajímají.

Skutečný kandidát na prezidenta si nemůže dovolit být bez názoru. Nemůže bruslit mezi ano a ne. Nevystačí si jen s pár básnickými obraty a frázemi o tom, že bude všechny spojovat a hlásat lásku a přátelství. Svět je tvrdé kolbiště, kde se bojuje na život a na smrt. Dnes je realita taková, že nám o život už skutečně jde. Michal Horáček také říká, že prezident musí být člověk, na kterého se lidé mohou spolehnout. Jak se ale mohou spoléhat na někoho, kdo je bez názoru, nebo jej nedokáže jednoduše a zcela jasně definovat?

Tento stát, jako každý jiný na světě, potřebuje prezidenta, který bude tvrdě a nekompromisně hájit především naše národní zájmy. To musí stát jako nejvyšší priorita nade vším. Pokud má být prezidentem všech Čechů, Moravanů a Slezanů, musí mu jít především o jejich blaho, bez ohledu na to, co se nám snaží vnutit ze zahraničí. Hájit národní zájmy jak uvnitř státu, proti těm, kdo by si z něj chtěli udělat dojnou krávu, tak navenek proti všem, kteří by si z nás chtěli udělat svého vazala bez ohledu na to, zda se nachází na Východě, na Západě, nebo v Bruselu. Taková je má představa o prezidentovi a tu zatím Michal Horáček nesplňuje.

Autor: Pavel Preucil | neděle 5.6.2016 0:00 | karma článku: 18.46 | přečteno: 291x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 18.57 | Přečteno: 220 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 17.49 | Přečteno: 513 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 14.33 | Přečteno: 388 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.99 | Přečteno: 249 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.95 | Přečteno: 669 | Diskuse
Počet článků 134 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4405
Osm let jsem šéfoval nejpopulárnější měsíčník o vědě a technice 21. STOLETÍ, který má úctyhodných 380 000 čtenářů, jako šéfredaktor jsem rozjížděl 2 roky časopis EPOCHA a poté řídil PANORAMU 21. STOLETÍ.Nedávno jsem převzal šéfredaktorskou pozici v novém časopise SVĚT NA DLANI. Mimo to jsem ještě šéfredaktorem časopisu 21. STOLETÍ MOZKOVNA. To vše ve vydavatelství RF HOBBY. Cestuji po našich luzích i po vzdálených zemích a to jak reálně, tak po internetu. Snažím se českému čtenáři představit to nejlepší, co vymyslely moudré hlavy, kterých je u nás i ve světě habaděj.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...