Čeští prezidenti jako lovná zvěř?

Hon na odcházejícího prezidenta Václava Klause, usilovně podporovaný masívní mediální masáží, byl směšnou pomstou, připravovanou už delší dobu a bohatě zaplacenou určitými lidmi. Jejich jména se objevila i na veřejnosti a dnes už nejsou žádnou neznámou. Svět si z nás dělal legraci a máme za humny pořádnou ostudu. Václav Klaus nebyl žádný svatoušek a má na krku řadu úletů, ale velezrada? Ani náhodou! Nyní je na řadě čerstvý prezident Miloš Zeman. Ten se ani nestačil na Hradě rozkoukat a už po něm jde další parta lovců lebek, mávajíc v rukou protestní peticí.

A proč? Protože se nebál pojmenovat pravým jménem část médií, kterou zařadil do ostrovů negativní deviace, „zaměřujících se na vymývání mozků, na mediální masáž a na manipulaci veřejným míněním.“ Tento výrok označila dotyčná parta za bezprecedentní útok na svobodu projevu. Bývávalo ve slušné společnosti jakýmsi pravidlem, že každému politikovi, vstupujícímu do služeb státu na význačném postu, se poskytuje 100 dní hájení. To znamená, že se mu umožní tak trochu se rozkoukat v nové funkci a nějaké ty chybičky se gentlemansky přejdou (i když jeho výrok o médiích já osobně za chybu nepovažuji, sporné je nanejvýš jeho úzké propojení se Zemanovým vymezením se vůči neonacistickým tendencím ve společnosti ). V případě Miloše Zemana, kterého média upřímně nenávidí, není po nějakých 100 dnech hájení ani vidu, ani slechu. Pro media jakoby toto pravidlo neexistovalo, alespoň žádné z nich neuznalo za vhodné se o této zvyklosti ani zmínit.

Právě naopak. Od počátku jeho nástupu do úřadu prezidenta republiky se stává Miloš Zeman lovnou zvěří. Média se předhánějí, kdo na něm najde více chyb, a lovci čekají na jakoukoliv maličkost, za kterou by jej mohli zkritizovat. Nejsem žádným obdivovatelem Miloše Zemana, ani on není žádný svatoušek, ale protestní petice za jeho výrok se mi zdá, slušně řečeno, pitomostí.

Podívejme se blíže na relevantnost Zemanova výroku o médiích. Zařazení jejich části do ostrovů negativní deviace má své plné opodstatnění. Zkuste se pozorně podívat na titulní stránky tisku či na hlavní zprávy televize a pokuste se identifikovat alespoň nějakou pozitivní zprávu. Pokud budete mít štěstí a najdete ji, bude zastrčena kdesi v koutě. Negativní zprávy je zcela ovládají. Ať už jsou z politické či občanské sféry, vždy na nás v první řadě útočí vraždy, neštěstí, korupce, dopravní nehody, loupeže, politické kauzy, tunelování a další neveselé historky z českého podsvětí. Opravdu tedy nejsou média ostrovy negativní deviace?

To, že mají občané tohoto státu už pěkně dlouho blbou náladu, není jen zásluhou hospodářské krize, rostoucí chudoby a dalších doprovodných jevů, ale velkou zásluhu na tom mají právě média, která ji neustále pěstují a bohatě hnojí svým jednostranným zpravodajstvím. Pokud někdo začne hovořit o nedostatku dobra, lásky či obyčejného lidského přátelství, je okamžitě označen za pravdoláskaře, což má být jakási spodina společnosti. To skutečně není negativní deviace?

Jak dlouho na nás pouštěla Nečasova vláda hrůzu a krmila nás výmysly o řecké cestě, po které pochoduje naše společnost? Většina médií se toho chopila jako chutného sousta a místo toho, aby podávala občanům tohoto státu relevantní informace formou srovnávání s vyspělými zeměmi, mezi které jsme bezesporu ještě nedávno patřili, spustila strašidelnou kampaň o cestě do pekel, po níž se řítíme. Ve zpravodajstvích jsme nenašli ani špetku optimismu. Média tak zcela úmyslně připravila cestu pro drastická opatření Nečasovy vlády, pro zcela nesmyslné a amatérské kroky ministra financí Kalouska, kterými se nás na onu řeckou cestu snaží dostat stůj, co stůj. To také není negativní deviace?

Lži, kterými nás media krmí, někdy přesahují lidské chápání. Dám další konkrétní příklad. V poslední době jsme neustále masírováni katastrofickými zprávami o zločinných solárnících, kteří nám z kapes vysávají peníze, jimiž je dotována elektřina ze solárních elektráren. To oni mohou podle médií za to, že máme jednu z nejdražších energií v Evropě. To oni nás okrádají a stát je v tom naprosto nevinně. Ale kdo tady nese plnou vinu za tento stav? Samozřejmě stát, který takovouto zlodějinu umožnil! Nikde v mediích jsem však nenašel skutečnou pravdu o tom, že tento stát zdražil elektřinu od roku 1992 roku 2009 o celých 219%! To všechno předtím, než se začaly vyplácet dotace za solární elektřinu. Nikde se nedočtete, že dotace na solární elektřinu se na tomto zdražení podílejí pouhými 13%. Ani toto není negativní deviace?

Staré české přísloví říká, že potrefená husa nejvíc kejhá. Jsem také novinář, a přesto se necítím Zemanovým výrokem nijak dehonestován či uražen. Právě naopak, jeho názor považuji, z důvodů výše uvedených, za zcela oprávněný. A teď se do mne, milí čtenáři tohoto blogu, klidně pusťte:-)

Autor: Pavel Preucil | středa 13.3.2013 8:26 | karma článku: 42,99 | přečteno: 3983x
  • Další články autora

Pavel Preucil

Kam se poděl jedlý chléb?

10.12.2012 v 15:15 | Karma: 33,58

Pavel Preucil

Poslanecký paskvil XXXL

19.11.2012 v 13:19 | Karma: 35,71

Pavel Preucil

Petr Nečas: Slaboch s egem genia

2.11.2012 v 13:47 | Karma: 47,30

Pavel Preucil

Stahuji a sdílím! Jsem pirát?

19.2.2012 v 13:16 | Karma: 30,62

Pavel Preucil

Politické procesy jsou zpět!

15.2.2012 v 6:45 | Karma: 35,83
  • Počet článků 134
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4405x
Osm let jsem šéfoval nejpopulárnější měsíčník o vědě a technice 21. STOLETÍ, který má úctyhodných 380 000 čtenářů, jako šéfredaktor jsem rozjížděl 2 roky časopis EPOCHA a poté řídil PANORAMU 21. STOLETÍ.Nedávno jsem převzal šéfredaktorskou pozici v novém časopise SVĚT NA DLANI. Mimo to jsem ještě šéfredaktorem časopisu 21. STOLETÍ MOZKOVNA. To vše ve vydavatelství RF HOBBY. Cestuji po našich luzích i po vzdálených zemích a to jak reálně, tak po internetu. Snažím se českému čtenáři představit to nejlepší, co vymyslely moudré hlavy, kterých je u nás i ve světě habaděj.