Slyším dupot premiérských nožiček!

Budiž pochváleni brněnští studenti, kteří spustili projekt demagog.cz. Máme zde objektivní a v českých luzích a hájích dosud neotřelý projekt, mapující pravdivost výroků našich politiků, ať už z pravého či levého spektra. První reakce už jsou zde a vůbec se nedivím, že se jako první ozvala potrefená husa, skrývající se za jménem Petra Nečase. Ten totiž zadupal premiérskou nožičkou a vydupal si zcela novou analýzu svého projevu, která z něj udělala pravdomluvného klaďase typu Mirka Dušína, pro kterého je lež něčím naprosto nepředstavitelným.

Impulzem, který přiměl premiérské nožky k zadupání, se stala analýza setkání premiéra Petra Nečase s šéfem ČSSD Bohuslavem Sobotkou před televizními kamerami v Otázkách Václava Moravce. Podle analýzy projektu demagog.cz, neříkal v pořadu premiér dvakrát pravdu, tedy česky řečeno lhal, jako když tiskne, kdežto jeho oponent Bohuslav Sobotka mluvil pravdu pokaždé. Pan premiér nelenil a zburcoval celý aparát Úřadu vlády a ejhle, na světě se objevila vládní analýza analýzy demagogu.cz, hovořící samozřejmě a jednoznačně v prospěch premiéra. Ten prý mluvil vždy pravdu, kdežto Bohuslav Sobotka lhal, jako když tiskne!

 Kolik ta nová, vládní analýza analýzy asi tak stála? Toť otázka, na kterou se asi odpověď nikdy nedozvíme. Je nade vší pochybnost, že síly úřadu vlády nejsou tak mocné, aby podobnou analýzu dokázaly zpracovat samy, tudíž se musely obrátit na odborníky, zabývající se podobnými analýzami. To by ovšem nebylo zadarmo a tak se můžeme jen domnívat, na kolik asi tak přišlo daňového poplatníka namalování našeho vzácného premiéra na růžovo.

 Pan premiér považuje tento národ opravdu jen za sbírku blbců, schopných spolknout kdejakou ptákovinu, vycházející z Úřadu vlády. Jinak by totiž nemohl zadat svému úřadu zpracování takové pitomosti, jakou je ona analýza analýzy. Ani ten největší trouba přece neskočí na to, že by úřad premiéra vydal analýzu, která by jeho šéfa potvrdila jako lháře. O nějaké objektivitě podřízených v tomto úřadě či u agentury, najaté možná tímto úřadem na dotyčnou analýzu, se nade vší pochybnost nedá mluvit.

 Obdobný projekt demagog.sk, působí již dva roky na Slovensku a zejména pro novináře je jedním z nejcennějších zdrojů skutečně ověřených informací. Mapování pravdivosti a nepravdivosti výroků politiků, je na západ od našich hranic zcela běžnou záležitostí a pro politiky je černou můrou, která je nutí dávat si velký pozor na to, co říkají. To aby se dokonce odvážili oponovat podobným analýzám vlastním hodnocením, nepřichází v civilizovaných zemích vůbec v úvahu. Bohužel, naši vládci už si až moc zvykli na to, že mohou bezostyšně lhát, až se jim od huby práší a nic se nestane. Lidé si sice pomyslí svoje, ale nic víc se neděje. Teď je tady konečně nástroj, který dokáže odhalit lži současných politiků a ukázat jejich osobnosti v celé své nahotě. Už se těším na další analýzy demagogu.cz!

Autor: Pavel Preucil | pondělí 19.3.2012 12:54 | karma článku: 27,58 | přečteno: 1878x
  • Další články autora

Pavel Preucil

Kam se poděl jedlý chléb?

10.12.2012 v 15:15 | Karma: 33,58

Pavel Preucil

Poslanecký paskvil XXXL

19.11.2012 v 13:19 | Karma: 35,71