Pavel Preucil

Probouzí se sopka na ostrově Santorini?

14. 03. 2012 11:17:34
Podle posledních zjištění vykazuje sopečná kaldera na ostrově Santorini známky neklidu. Kaldera je vlastně sopečná prohlubeň v podobě kotle, naplněného vodou. Typickým příkladem kaldery je právě malebný ostrůvek Santorini v Egejském moři, který mnozí z nás navštívili. Jak víme, tento ostrůvek je pozůstatkem sopky, která zde vybuchla před 3600 lety.
Schematické znázornění geologických poměrů pod sopečnou kalderou ostrova Santorini
Schematické znázornění geologických poměrů pod sopečnou kalderou ostrova Santoriniua.edu.com

Jedna z největších sopečných erupcí v dějinách, která tehdy úplně zničila kvetoucí ostrov, vytvořila přes 12 metrů vysokou vlnu tsunami a podle některých vědců má na svědomí i zánik významné minojské civilizace na nedaleké Krétě.

Sopka naposledy vybuchla v roce 1950, ale šlo o bezvýznamnou erupci, která nenapáchala větších škod. V současné době monitorují celý sopečný ostrov i jeho části pod hladinou desítky nejmodernějších detekčních zařízení, včetně GPS senzorů. Právě ty zaznamenaly v minulých dnech obnovené pohyby na vrcholku sopky, který se začíná deformovat, což by mohlo znamenat zvýšení sopečné aktivity. Od ledna 2011 zaznamenaly GPS senzory posun vrcholku o 5 – 9 centimetrů. Pod ostrovem se nachází obří magmatická komora, naplněná 14 miliony krychlových metrů magmatu. To je však pouhé jedno procento množství magmatu, jaké bylo pod sopkou nashromážděno v roce 1650 př. n. l, kdy erupce zničila ostrov a stala se také jednou z legend o zániku bájné Atlantidy.

Mezinárodní vědecký tým, který vyrazil přímo na místo sledovat procesy v sopečném masivu, však uklidňuje zejména turisty, u kterých je ostrůvek nesmírně oblíbený, že není třeba se hned obávat výbuchu. Výzkumy dočasně spících sopek naznačují, že z 90% nekončí pohyby kaldery nutně výbuchem. Vědci srovnávají Santorini s podobnou kalderou Long Valley v Kalifornii, která se začala deformovat už v roce 1980 a po několika deformačních cyklech se zase uklidnila.

Tým geofyziků nyní bude sledovat pozorně veškerou aktivitu kaldery na ostrově Santorini. Nejen z důvodu včasného varování před výbuchem sopky, ale především kvůli doprovodným jevům, které mohou vyvolat posuny v kaldeře. Daleko větší nebezpečí totiž hrozí v důsledku těchto pohybů z možného zemětřesení. Deformace mohou vyvolat sesuvy půdy a otřesy na ostrovních útesech, poškodit přístavy a četná turistická centra na ostrově. Podle geofyzika Andrewa Newmana z americké Atlanty, který se sopečnou aktivitou na Santorini zabývá, mohou pohyby v kaldeře trvat celá desetiletí, nicméně nepovažuje je za důvod k většímu znepokojení. Podobných otřesů zažívají ročně desítky i seizmicky aktivní oblasti v pevninském Řecku, nebo v blízkém Turecku. Ti, kdo na Santorini letos chystají prožít dovolenou, tak nemusí mít větší obavy.

Autor: Pavel Preucil | karma: 28.18 | přečteno: 6676 ×
Poslední články autora