Diskuse
Kam se poděl jedlý chléb?
Děkujeme za pochopení.
R57u67d61o36l75f 41R35u32b83e79š
Zdravím... zajímavý článek... ale docela mě překvapilo, že jsem nikde ani v diskuzi nenašel ani jedno slovo "mouka"...
Přitom z čeho je chleba? Voda, sůl, kvásek, mouka - přičemž poslední dvě budou asi nejdůležitější.
Nedávno jsem někde četl článek o pečení poctivého chleba, že dobrý chleba vyrobíte z dobré mouky, tu vyrobíte z dobrého zrna...
Jenže to už nikde nekoupíte. Všichni se snaží urychlit výrobní proces, zkrátit zrání mouky, zrání zrna, nacpat tam hromadu emulgátorů a jiného humusu, sám tomu bohužel nerozumím, čekal jsem že to tady někdo vysvětlí
M77a61r33c77u76s 47R12u73p78p46e24l48d90t
V malých pekárnách musí být chleb skoro stejný, neboť odebírají směsi v pytlích od výrobců, co se na to specializují.
M79i43r42o83s80l16a39v 11M76a96c97e51k
Máte pravdu, je to otřesné. Zejména v poslední době zjišťuji, že chleba od jednoho a téhož výrobce chutná každý den jinak - cca 2x týdně je dobrý a zbytek nepoživatelný. Že by jiná směna kradla suroviny a pekla šmejdy ? Nevím
J40o46s85e14f 16P27o64t80r
Pane Přeučil,
zmínil jste pekárnu v jihočekých Netolicích. Dobře znám. Tam pekli opravdu vynikající chleba, za kterým se sjížděli lidé ze široka-daleka.
Jenže, příčinou toho byl vedoucí té pekárny (pan Zborník ??), neskutečně skromný pán, který denně pracoval 12 hodin, byl vlídný na lidi a a přitom o něm nikdo nevěděl. Pochopitelně veškerou slávu sklízen ředitel závodu, ten vedoucí nikdy nebyl vyznamenán, pochválen, vždy jen ředitel závodu. Pak vedoucí odešel do důchodu a s jeho odchodem odešla i sláva netolického chleba.
P44a72v95e12l 50P83r91e67u80c39i65l
Děkuji za hezkou vzpomínku. Máte pravdu, že je to všechno o lidech. Dnes je místo lásky k povolání jen strojová, rutinní činnost, nad kterou nikdo nepřemýšlí. Škoda takových lidí, mizí nám ze života bez náhrady.
A35d45é11l25a 68B71r28i58c66h56t16o46v40á
Někdy je to opravdu problém.
P42a96v24e71l 30K47u40c12h41t63a
I v naší části západní Prahy peče menší pekárna výborný chléb, o čemž svědčí i velký zájem obyvatel sídliště. Koupili jsme jednou i ten nový od poctivého pekaře z poctivých surovin v rekonstruovaném Zličíně. Není špatný, alespoň první den, ale na ten řepský nemá.
V70á59c72l48a37v 65J72i41n75d25r47a
No nevim, toho povyku je kapku moc - Šumava mi přijde stejně blbá, jako mi přišla už v dětství za hlubokýho socíku, jenomže dneska na ni aspoň nemusím stát frontu a můžu si dokonce vybrat i něco jinýho. Samozřejmě máme každej představu toho "správnýho" chleba - pecen, co ze spodu po úderu nožem zazvoní jak porcelán a zabalenej v utěrce nás všechny přežije. Tak to fakt běžně nekoupíte. Ale řekněte mi, jestli jste dříve koupil.
P89e51t21r66a 47D45o51l28e74j55š12í
Já jsem teď koupila naprosto famozní chleba na farm. trzích na Jiřáku od La Petite France. Alpský chléb, obrovský bochník za 50Kč. Podobný chleba jako klasická šumava. Dva dny v papíru vydržel jako čerstvý, třetí den stále nadprůměr a čtvrtý se krčí poslední lehce oschlý zbyteček v sáčku,ale stále je lepší, než jakýkoli koupený v obchodě. Podmáslový ale asi nevedou. Jinak cesta k dobrému chlebu vede přes domácí pečení.Ale je to docela fuška. Já si peču houstičky, protože mám ráda bílé pečivo a to,co se dá koupit, se nedá jíst. Chleba jsem ještě dostatečně nevychytala.
P24a57v11e81l 57P62r32e32u92c81i46l
Dík za radu, vypravím se na Jiřák
J32a97r22m54i20l39a 90Č43e15r63n27á
Musíte si pořídit stroj času a letět zpátky třicet let.
J58a33r29o19m79í92r 65K89r44á88l
A do které země ? U nás v obchodě tehdy byly tři druhy. Obyčejný (kyselý a drobivý), předpečený (a druhý den tvrdý) a občas líšnický. A když ten dovezli, tak si ženské braly náhradní volno a hurá do fronty !
- Počet článků 134
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 4405x