Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R73u30d29o43l90f 75R44u58b31e82š 3459425711304

Zdravím... zajímavý článek... ale docela mě překvapilo, že jsem nikde ani v diskuzi nenašel ani jedno slovo "mouka"...

Přitom z čeho je chleba? Voda, sůl, kvásek, mouka - přičemž poslední dvě budou asi nejdůležitější.

Nedávno jsem někde četl článek o pečení poctivého chleba, že dobrý chleba vyrobíte z dobré mouky, tu vyrobíte z dobrého zrna... 

Jenže to už nikde nekoupíte. Všichni se snaží urychlit výrobní proces, zkrátit zrání mouky, zrání zrna, nacpat tam hromadu emulgátorů a jiného humusu, sám tomu bohužel nerozumím, čekal jsem že to tady někdo vysvětlí :-/

0/0
12.12.2012 14:05

M75a35r10c75u43s 48R26u28p15p23e17l39d67t 8887418613696

V malých pekárnách musí být chleb skoro stejný, neboť odebírají směsi v pytlích od výrobců, co se na to specializují.

0/0
11.12.2012 6:05
Foto

M95i50r18o62s28l10a12v 28M38a56c60e78k 5501315690392

Máte pravdu, je to otřesné. Zejména v poslední době zjišťuji, že chleba od jednoho a téhož výrobce chutná každý den jinak - cca 2x týdně je dobrý a zbytek nepoživatelný. Že by jiná směna kradla suroviny a pekla šmejdy ? Nevím Rv

+3/−1
10.12.2012 20:52

J32o58s15e52f 78P59o86t37r 6540241157359

Pane Přeučil,

zmínil jste pekárnu v jihočekých Netolicích. Dobře znám. Tam pekli opravdu vynikající chleba, za kterým se sjížděli lidé ze široka-daleka.

Jenže, příčinou toho byl vedoucí té pekárny (pan Zborník ??), neskutečně skromný pán, který denně pracoval 12 hodin, byl vlídný na lidi a a přitom o něm nikdo nevěděl. Pochopitelně veškerou slávu sklízen ředitel závodu, ten vedoucí nikdy nebyl vyznamenán, pochválen, vždy jen ředitel závodu. Pak  vedoucí odešel do důchodu a s jeho odchodem odešla i sláva netolického chleba.

+5/0
10.12.2012 20:40
Foto

P61a17v55e27l 69P22r48e90u63c66i56l 2350971573157

Děkuji za hezkou vzpomínku. Máte pravdu, že je to všechno o lidech. Dnes je místo lásky k povolání jen strojová, rutinní činnost, nad kterou nikdo nepřemýšlí. Škoda takových lidí, mizí nám ze života bez náhrady.

0/0
10.12.2012 22:16

P90e65t48r 64Š90v46e10c 1452393357

Rozumím Vám! Trefa R^

+1/0
10.12.2012 20:39

A18d89é45l63a 79B17r14i93c75h66t30o11v42á 8199377815789

Někdy je to opravdu problém.

+1/0
10.12.2012 19:53

P74a64v11e78l 54K30u53c94h70t15a 4596231877614

I v naší části západní Prahy peče menší pekárna výborný chléb, o čemž svědčí i velký zájem obyvatel sídliště. Koupili jsme jednou i ten nový od poctivého pekaře z poctivých surovin v rekonstruovaném Zličíně. Není špatný, alespoň první den, ale na ten řepský nemá.

+1/0
10.12.2012 18:41
Foto

V70á25c90l60a31v 13J36i83n59d52r41a 7320903835886

No nevim, toho povyku je kapku moc - Šumava mi přijde stejně blbá, jako mi přišla už v dětství za hlubokýho socíku, jenomže dneska na ni aspoň nemusím stát frontu a můžu si dokonce vybrat i něco jinýho. Samozřejmě máme každej představu toho "správnýho" chleba - pecen, co ze spodu po úderu nožem zazvoní jak porcelán a zabalenej v utěrce nás všechny přežije. Tak to fakt běžně nekoupíte. Ale řekněte mi, jestli jste dříve koupil.

+2/−3
10.12.2012 17:51

P32e38t36r18a 67D34o80l38e56j62š68í 5902672188111

Já jsem teď koupila naprosto famozní chleba na farm. trzích na Jiřáku od La Petite France. Alpský chléb, obrovský bochník za 50Kč. Podobný chleba jako klasická šumava. Dva dny v papíru vydržel jako čerstvý, třetí den stále nadprůměr a čtvrtý se krčí poslední lehce oschlý zbyteček v sáčku,ale stále je lepší, než jakýkoli koupený v obchodě. Podmáslový ale asi nevedou. Jinak cesta k dobrému chlebu vede přes domácí pečení.Ale je to docela fuška. Já si peču houstičky, protože mám ráda bílé pečivo a to,co se dá koupit, se nedá jíst. Chleba jsem ještě dostatečně nevychytala.

+2/−1
10.12.2012 17:19
Foto

P54a79v86e15l 59P85r51e58u15c78i51l 2900151573477

Dík za radu, vypravím se na Jiřák:-)

0/0
10.12.2012 17:30

P32e39t69r15a 48D75o32l15e30j36š89í 5862442968621

Myslím, že jsou i na jiných trzích, zkuste si je vygooglit, třeba to máte někam blíž.

0/0
10.12.2012 17:47

J21a68r74m57i97l60a 44Č85e34r13n80á 2796302399256

Musíte si pořídit stroj času a letět zpátky třicet let.

+5/0
10.12.2012 16:53

J42a74r79o18m40í39r 31K61r69á34l 4310749654779

A do které země ?  U nás v obchodě tehdy byly tři druhy.  Obyčejný (kyselý a drobivý), předpečený (a druhý den tvrdý)  a občas líšnický.  A když ten dovezli, tak si ženské braly náhradní volno a hurá do fronty !

+1/−2
10.12.2012 18:11

W68a97l17t60r 52S66e82d26l57á59k 8850863535449

Jezdím pro chleba do Zittau a mohu doporučit.

+1/−1
10.12.2012 16:29
Foto

P12a66v95e12l 74P15r92e25u16c35i66l 2320891163147

To je kapánek z ruky, ale věřím. S německým chlebem mám dobré zkušenosti:-)

0/0
10.12.2012 16:50

J32a76r85o78s17l65a14v 72M29i76k71u41l26a 3277301316

Když nechcete, aby vám chléb zplesnivěl, nesmíte ho nechat v PE sáčku. Mně na chalupě chléb zabalený v utěrce běžně vydrží 3 týdny, protože je tam relativně chladno a vlhko. Malounko ztvrdne, ale neplesniví. A to je úplně běžný chléb. Ovšem tmavý mi vydrží ještě déle...

+2/−1
10.12.2012 16:04

P52e84t86r 59G12a38b29r98i59e84l 52S91t80. 3936309762766

Copak není dost pekáren, kde je možné si koupit voňavý, chutný,  pěkný chleba s obvyklou trvanlivostí?  Dobře všem skuhralům, kteří zatvrzele lezou  do kdejakých super hyper a nakupují tam zmiňovaná svinstva. Jenom hlupák opakovaně cpe své těžce vydělané peníze šejdířům. Kde mně nenabídnou kvalitní zboží za přijatelnou cenu, tam přestanu chodit a basta! I když stádnost spoluobčanů, soudě podle preferencí a voleb je neléčitelná. Zřejmě stejně v bludném kruhu, jako se motají volbou mezi modrými, pomerančovými a rudými šejdíři, jsou schopni do nekonečna žvýkat nepoživatelní zhnětky.  ;-DRv

+6/−1
10.12.2012 15:53
Foto

P22a35v82e10l 18P46r77e96u93c75i34l 2120731763977

Právě, že těchto pekáren dost není. Řadu těch vychvalovaných jsem navštívil a výsledek pod psa. Všude umělé prefabrikáty, vydávané za chleba!

+1/0
10.12.2012 16:52

P85e14t23r 47N12ě55m11e92c 4565852282327

U nas na malomestecku mame vyber chleba z 3 pekaren (cca 8 druhu chleba). A neni problem si vybrat, ktery komu chutna. Pred 25 lety byl jeden druh a zalezelo jen na tom, kde clovek bydlel a pod jakou pekarnu patril. Bohudik, za soucasny stav.

+4/0
10.12.2012 15:39

J22a22r91o34m56í94r 63K14r90á46l 4310449484189

Takový pecen z obrázku už můžete nejen vidět, ale na několika místech i koupit. :-)  Je jedlý a opravdu dobrý.  Jak dlouho vydrží jedlý, to Vám nepovím. Zatím vždy zmizel dřív, než jsem to stačil zjistit. :-)

+1/0
10.12.2012 15:36
Foto

P62a18v61e94l 96P85r18e54u15c76i79l 2810731303217

Dá se koupit někde na okr. Praha-východ?

0/0
10.12.2012 15:47

J41a35r23o88m23í64r 83K11r51á76l 4170199714169

Dá se koupit v okrese Ústí nad Orlicí a Rychnov.  Podobný druh v Děčíně a u Jaroměře.  V Praze nevím, asi zákazníci proti těm pilinám z hypermarketu nic nenamítají.

0/0
10.12.2012 16:24

T48o81m78á97š 92B92y91d40e61l88s41k24ý 8660161250

asi budu vyjímka,ale kupuji chleba a vydrží mi celý týden v pohodě,teda pokud ho doma nesníme. Protože mi máme vysokou spotřebu, není pro nás problém sníst 2 chleby,ve dvou lidech, + ten jeden. A mohu říci,že to je chleba kvalitní,ale to tady budu asi vyjímka,ale je fakt pravda

+1/0
10.12.2012 15:35
Foto

Š53t74ě30p43á92n 59B20i18c54e34r52a 6779172208286

Já si už 3 roky chléb sám peču. Udržuji při životě kvásek, taj jak to dělávali kdysi předkové a dávám do něj celozrnou žitnou a pšeničnou a aby to nebyl hutný komisárek, přidávám i hladkou dvounulku. Sice chlebu z pekárny vyhřáté polínky dřeva, kterou pamatuji z prázdnin na vsi se vzhledem nevyrovná, přesto má aspoň díky kvásku tu správnou nakyslou chuť.

+3/0
10.12.2012 15:34

J88a76n 45S48e65d93l11á83č80e37k 4284111731

Naprosto souhlasím. Není to ovšem jenom u chlebů, je to problém u téměř všech potravin. Můžou za to hlavně supermarkety, které tlačí ceny dolů tak, že tím likvidují každého prodejce kvalitních potravin.

+1/0
10.12.2012 15:28

M33a57r98t96i76n 84K96a12v86k75a78x 4564389735332

Za to nemohou supermarkety, ale lidé, kteří požadují co nejnižší cenu:-)

+3/−3
10.12.2012 15:32
Foto

P73a49v25e84l 29P43r10e64u78c28i50l 2310511893497

To je ta stále omílaná a pěkně blbá výmluva pekařů, kteří už ani nevědí, jak má pořádný chléb vypadat. Tak proč sakra nepečou onu lacinou náhražku chleba a vedle toho poctivý selský chléb, který běžně vydržel týden. Nakonec stejně ti, co kupují ten nejlevnější, jej polovinu vyhodí, protože už třetí den zplesniví. Takže na tom rozhodně neušetří.:-)

+3/0
10.12.2012 15:38
Foto

Š15t73ě57p46á83n 96B34i54c10e31r23a 6259122118656

Řemeslo se vytrácí. Nebylo nad to, když kluk po základce nastoupil do učení rovnou k nějakému mistrovi a tam se v praxi vyučil a pak složil zkoušku. Sice se neučil chemii, fyziku, biologii a dějepis, ale co pro uživení potřeboval, to vstřebal.

+4/0
10.12.2012 15:38
Foto

P90a37v29e77l 19P40r22e43u80c39i33l 2910301783367

Přesně tak, kdyby upekl u zkoušky onu gumovou náhražku, tak by ho hnal mistr bičem:-)

+3/0
10.12.2012 15:51

J63a54r21o46m69í15r 97K90r89á35l 4480939244629

Nojo, ale pak půlku vyhodí, protože už není k jídlu.  Takže nevidím důvod, proč nepožadovat kvalitní třeba i za dvojnásobnou cenu.

+2/0
10.12.2012 15:39

P16e27t96r 62N22ě36m22e11c 4735802192927

Jelikoz by ho nikdo (skoro) nekupoval.

+1/0
10.12.2012 15:45
Foto

P40a76v16e60l 14P14r75e72u66c67i14l 2640401603927

Ale kupoval, stejný problém má spousta lidí, kteří si radšěji připlatí za kvalitu:-)

+1/0
10.12.2012 15:49

P46e39t52r 70N45ě96m79e73c 4225352392177

podle diskuse tady. by nikdo nikdy nekoupil levnej nedobrej chleba. Kdo ho tedy kupuje ?

+1/0
10.12.2012 16:07

J51a24r61o80m40í37r 75K74r31á83l 4390319434289

Myslíte, že v ČR je tolik hlupáků ?

+1/0
10.12.2012 16:25
Foto

P50a94v48e22l 41P32r61e43u75c71i31l 2190731953597

Asi jo, protože jinak by jim ty šmejdy nešly na odbyt:-(

+2/0
10.12.2012 16:54

J12a93r34o74m95í34r 58K14r85á73l 4370639854709

To odpovídáte na něco jiného.  Myslím, že pokud by byl na jedné straně ten levnější šmejd a na druhé kvalitní dražší, lidi by si brzy uvědomili, že levnější neznamená nejlepší.

0/0
10.12.2012 18:13

M61a10r30t36i27n 55K84a35v98k93a16x 4554179475892

Kupoval, my kupujeme hodslavický chléb a nebo z Ratiboře. Je to o třetinu dražší než ty prefabrikáty v supermarketech, ale je to jedlé a chutné

+2/−1
10.12.2012 16:32





Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.