Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R53u42d53o12l88f 79R21u69b43e79š 3679835231464

Zdravím... zajímavý článek... ale docela mě překvapilo, že jsem nikde ani v diskuzi nenašel ani jedno slovo "mouka"...

Přitom z čeho je chleba? Voda, sůl, kvásek, mouka - přičemž poslední dvě budou asi nejdůležitější.

Nedávno jsem někde četl článek o pečení poctivého chleba, že dobrý chleba vyrobíte z dobré mouky, tu vyrobíte z dobrého zrna... 

Jenže to už nikde nekoupíte. Všichni se snaží urychlit výrobní proces, zkrátit zrání mouky, zrání zrna, nacpat tam hromadu emulgátorů a jiného humusu, sám tomu bohužel nerozumím, čekal jsem že to tady někdo vysvětlí :-/

0/0
12.12.2012 14:05

M69a78r87c87u36s 27R14u70p48p30e77l93d57t 8417728403896

V malých pekárnách musí být chleb skoro stejný, neboť odebírají směsi v pytlích od výrobců, co se na to specializují.

0/0
11.12.2012 6:05
Foto

M55i30r16o12s97l15a97v 82M21a74c89e19k 5161745520452

Máte pravdu, je to otřesné. Zejména v poslední době zjišťuji, že chleba od jednoho a téhož výrobce chutná každý den jinak - cca 2x týdně je dobrý a zbytek nepoživatelný. Že by jiná směna kradla suroviny a pekla šmejdy ? Nevím Rv

+3/−1
10.12.2012 20:52

J53o71s76e11f 55P78o71t65r 6810931337339

Pane Přeučil,

zmínil jste pekárnu v jihočekých Netolicích. Dobře znám. Tam pekli opravdu vynikající chleba, za kterým se sjížděli lidé ze široka-daleka.

Jenže, příčinou toho byl vedoucí té pekárny (pan Zborník ??), neskutečně skromný pán, který denně pracoval 12 hodin, byl vlídný na lidi a a přitom o něm nikdo nevěděl. Pochopitelně veškerou slávu sklízen ředitel závodu, ten vedoucí nikdy nebyl vyznamenán, pochválen, vždy jen ředitel závodu. Pak  vedoucí odešel do důchodu a s jeho odchodem odešla i sláva netolického chleba.

+5/0
10.12.2012 20:40
Foto

P93a32v79e96l 12P89r21e63u17c44i70l 2720891153247

Děkuji za hezkou vzpomínku. Máte pravdu, že je to všechno o lidech. Dnes je místo lásky k povolání jen strojová, rutinní činnost, nad kterou nikdo nepřemýšlí. Škoda takových lidí, mizí nám ze života bez náhrady.

0/0
10.12.2012 22:16

P51e23t61r 41Š55v35e58c 1132693947

Rozumím Vám! Trefa R^

+1/0
10.12.2012 20:39

A39d44é75l57a 49B29r13i81c74h87t88o94v92á 8179267625879

Někdy je to opravdu problém.

+1/0
10.12.2012 19:53

P38a19v10e14l 21K49u64c30h51t30a 4616761977454

I v naší části západní Prahy peče menší pekárna výborný chléb, o čemž svědčí i velký zájem obyvatel sídliště. Koupili jsme jednou i ten nový od poctivého pekaře z poctivých surovin v rekonstruovaném Zličíně. Není špatný, alespoň první den, ale na ten řepský nemá.

+1/0
10.12.2012 18:41
Foto

V28á19c11l72a55v 44J16i66n24d67r89a 7240263345556

No nevim, toho povyku je kapku moc - Šumava mi přijde stejně blbá, jako mi přišla už v dětství za hlubokýho socíku, jenomže dneska na ni aspoň nemusím stát frontu a můžu si dokonce vybrat i něco jinýho. Samozřejmě máme každej představu toho "správnýho" chleba - pecen, co ze spodu po úderu nožem zazvoní jak porcelán a zabalenej v utěrce nás všechny přežije. Tak to fakt běžně nekoupíte. Ale řekněte mi, jestli jste dříve koupil.

+2/−3
10.12.2012 17:51

P30e54t25r91a 46D30o92l68e90j27š93í 5212362968981

Já jsem teď koupila naprosto famozní chleba na farm. trzích na Jiřáku od La Petite France. Alpský chléb, obrovský bochník za 50Kč. Podobný chleba jako klasická šumava. Dva dny v papíru vydržel jako čerstvý, třetí den stále nadprůměr a čtvrtý se krčí poslední lehce oschlý zbyteček v sáčku,ale stále je lepší, než jakýkoli koupený v obchodě. Podmáslový ale asi nevedou. Jinak cesta k dobrému chlebu vede přes domácí pečení.Ale je to docela fuška. Já si peču houstičky, protože mám ráda bílé pečivo a to,co se dá koupit, se nedá jíst. Chleba jsem ještě dostatečně nevychytala.

+2/−1
10.12.2012 17:19
Foto

P51a14v75e52l 70P84r90e43u70c28i81l 2700941423237

Dík za radu, vypravím se na Jiřák:-)

0/0
10.12.2012 17:30

P95e33t39r73a 31D75o46l84e61j24š34í 5502202548601

Myslím, že jsou i na jiných trzích, zkuste si je vygooglit, třeba to máte někam blíž.

0/0
10.12.2012 17:47

J33a78r69m24i25l84a 48Č72e63r69n38á 2206532739636

Musíte si pořídit stroj času a letět zpátky třicet let.

+5/0
10.12.2012 16:53

J59a97r35o76m31í69r 80K62r75á33l 4140299244379

A do které země ?  U nás v obchodě tehdy byly tři druhy.  Obyčejný (kyselý a drobivý), předpečený (a druhý den tvrdý)  a občas líšnický.  A když ten dovezli, tak si ženské braly náhradní volno a hurá do fronty !

+1/−2
10.12.2012 18:11

W45a44l79t87r 19S93e12d10l79á26k 8370573595749

Jezdím pro chleba do Zittau a mohu doporučit.

+1/−1
10.12.2012 16:29
Foto

P13a91v64e91l 20P96r64e36u24c42i33l 2900511263937

To je kapánek z ruky, ale věřím. S německým chlebem mám dobré zkušenosti:-)

0/0
10.12.2012 16:50

J90a20r65o33s44l28a35v 57M31i44k78u60l58a 3277191496

Když nechcete, aby vám chléb zplesnivěl, nesmíte ho nechat v PE sáčku. Mně na chalupě chléb zabalený v utěrce běžně vydrží 3 týdny, protože je tam relativně chladno a vlhko. Malounko ztvrdne, ale neplesniví. A to je úplně běžný chléb. Ovšem tmavý mi vydrží ještě déle...

+2/−1
10.12.2012 16:04

P72e19t16r 58G82a67b22r18i27e72l 19S30t47. 3646279522856

Copak není dost pekáren, kde je možné si koupit voňavý, chutný,  pěkný chleba s obvyklou trvanlivostí?  Dobře všem skuhralům, kteří zatvrzele lezou  do kdejakých super hyper a nakupují tam zmiňovaná svinstva. Jenom hlupák opakovaně cpe své těžce vydělané peníze šejdířům. Kde mně nenabídnou kvalitní zboží za přijatelnou cenu, tam přestanu chodit a basta! I když stádnost spoluobčanů, soudě podle preferencí a voleb je neléčitelná. Zřejmě stejně v bludném kruhu, jako se motají volbou mezi modrými, pomerančovými a rudými šejdíři, jsou schopni do nekonečna žvýkat nepoživatelní zhnětky.  ;-DRv

+6/−1
10.12.2012 15:53
Foto

P16a87v16e71l 34P24r56e77u43c42i57l 2410451163187

Právě, že těchto pekáren dost není. Řadu těch vychvalovaných jsem navštívil a výsledek pod psa. Všude umělé prefabrikáty, vydávané za chleba!

+1/0
10.12.2012 16:52

P15e92t60r 80N44ě66m20e32c 4975562162717

U nas na malomestecku mame vyber chleba z 3 pekaren (cca 8 druhu chleba). A neni problem si vybrat, ktery komu chutna. Pred 25 lety byl jeden druh a zalezelo jen na tom, kde clovek bydlel a pod jakou pekarnu patril. Bohudik, za soucasny stav.

+4/0
10.12.2012 15:39

J19a14r20o66m26í35r 74K51r38á13l 4770489934599

Takový pecen z obrázku už můžete nejen vidět, ale na několika místech i koupit. :-)  Je jedlý a opravdu dobrý.  Jak dlouho vydrží jedlý, to Vám nepovím. Zatím vždy zmizel dřív, než jsem to stačil zjistit. :-)

+1/0
10.12.2012 15:36
Foto

P79a48v34e64l 76P80r65e11u25c54i14l 2460171283947

Dá se koupit někde na okr. Praha-východ?

0/0
10.12.2012 15:47

J65a17r24o27m52í46r 73K33r75á40l 4150709634789

Dá se koupit v okrese Ústí nad Orlicí a Rychnov.  Podobný druh v Děčíně a u Jaroměře.  V Praze nevím, asi zákazníci proti těm pilinám z hypermarketu nic nenamítají.

0/0
10.12.2012 16:24

T12o24m21á85š 84B86y71d96e43l79s34k16ý 8180881650

asi budu vyjímka,ale kupuji chleba a vydrží mi celý týden v pohodě,teda pokud ho doma nesníme. Protože mi máme vysokou spotřebu, není pro nás problém sníst 2 chleby,ve dvou lidech, + ten jeden. A mohu říci,že to je chleba kvalitní,ale to tady budu asi vyjímka,ale je fakt pravda

+1/0
10.12.2012 15:35
Foto

Š62t79ě28p55á55n 72B94i63c30e51r22a 6169252588336

Já si už 3 roky chléb sám peču. Udržuji při životě kvásek, taj jak to dělávali kdysi předkové a dávám do něj celozrnou žitnou a pšeničnou a aby to nebyl hutný komisárek, přidávám i hladkou dvounulku. Sice chlebu z pekárny vyhřáté polínky dřeva, kterou pamatuji z prázdnin na vsi se vzhledem nevyrovná, přesto má aspoň díky kvásku tu správnou nakyslou chuť.

+3/0
10.12.2012 15:34

J71a20n 12S31e23d39l91á60č32e41k 4334671731

Naprosto souhlasím. Není to ovšem jenom u chlebů, je to problém u téměř všech potravin. Můžou za to hlavně supermarkety, které tlačí ceny dolů tak, že tím likvidují každého prodejce kvalitních potravin.

+1/0
10.12.2012 15:28

M44a92r45t38i83n 66K23a60v86k24a17x 4154169605902

Za to nemohou supermarkety, ale lidé, kteří požadují co nejnižší cenu:-)

+3/−3
10.12.2012 15:32
Foto

P43a71v79e56l 48P19r17e24u14c85i75l 2360691293947

To je ta stále omílaná a pěkně blbá výmluva pekařů, kteří už ani nevědí, jak má pořádný chléb vypadat. Tak proč sakra nepečou onu lacinou náhražku chleba a vedle toho poctivý selský chléb, který běžně vydržel týden. Nakonec stejně ti, co kupují ten nejlevnější, jej polovinu vyhodí, protože už třetí den zplesniví. Takže na tom rozhodně neušetří.:-)

+3/0
10.12.2012 15:38
Foto

Š24t32ě15p31á28n 36B16i82c31e58r45a 6729842948936

Řemeslo se vytrácí. Nebylo nad to, když kluk po základce nastoupil do učení rovnou k nějakému mistrovi a tam se v praxi vyučil a pak složil zkoušku. Sice se neučil chemii, fyziku, biologii a dějepis, ale co pro uživení potřeboval, to vstřebal.

+4/0
10.12.2012 15:38
Foto

P26a16v77e11l 26P59r60e76u29c63i36l 2780411523187

Přesně tak, kdyby upekl u zkoušky onu gumovou náhražku, tak by ho hnal mistr bičem:-)

+3/0
10.12.2012 15:51

J39a52r41o90m98í84r 10K84r41á63l 4370889584969

Nojo, ale pak půlku vyhodí, protože už není k jídlu.  Takže nevidím důvod, proč nepožadovat kvalitní třeba i za dvojnásobnou cenu.

+2/0
10.12.2012 15:39

P12e46t32r 28N19ě68m68e58c 4685122442637

Jelikoz by ho nikdo (skoro) nekupoval.

+1/0
10.12.2012 15:45
Foto

P55a84v66e91l 57P73r39e22u28c92i41l 2920951183257

Ale kupoval, stejný problém má spousta lidí, kteří si radšěji připlatí za kvalitu:-)

+1/0
10.12.2012 15:49

P31e45t46r 88N70ě11m78e26c 4275132602317

podle diskuse tady. by nikdo nikdy nekoupil levnej nedobrej chleba. Kdo ho tedy kupuje ?

+1/0
10.12.2012 16:07

J83a49r80o82m38í56r 44K38r24á27l 4490159634589

Myslíte, že v ČR je tolik hlupáků ?

+1/0
10.12.2012 16:25
Foto

P45a78v19e15l 39P31r11e52u47c23i32l 2230731623767

Asi jo, protože jinak by jim ty šmejdy nešly na odbyt:-(

+2/0
10.12.2012 16:54

J68a49r87o96m51í55r 72K47r20á12l 4460609784119

To odpovídáte na něco jiného.  Myslím, že pokud by byl na jedné straně ten levnější šmejd a na druhé kvalitní dražší, lidi by si brzy uvědomili, že levnější neznamená nejlepší.

0/0
10.12.2012 18:13

M14a94r41t34i21n 64K98a17v22k73a38x 4304409125672

Kupoval, my kupujeme hodslavický chléb a nebo z Ratiboře. Je to o třetinu dražší než ty prefabrikáty v supermarketech, ale je to jedlé a chutné

+2/−1
10.12.2012 16:32



Jak šel čas s blogy iDNES.cz?

Žebříčky



Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.