Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R33u34d81o21l81f 17R33u82b70e59š 3639165491884

Zdravím... zajímavý článek... ale docela mě překvapilo, že jsem nikde ani v diskuzi nenašel ani jedno slovo "mouka"...

Přitom z čeho je chleba? Voda, sůl, kvásek, mouka - přičemž poslední dvě budou asi nejdůležitější.

Nedávno jsem někde četl článek o pečení poctivého chleba, že dobrý chleba vyrobíte z dobré mouky, tu vyrobíte z dobrého zrna... 

Jenže to už nikde nekoupíte. Všichni se snaží urychlit výrobní proces, zkrátit zrání mouky, zrání zrna, nacpat tam hromadu emulgátorů a jiného humusu, sám tomu bohužel nerozumím, čekal jsem že to tady někdo vysvětlí :-/

0/0
12.12.2012 14:05

M32a26r52c76u98s 22R81u58p79p58e85l54d94t 8457448383736

V malých pekárnách musí být chleb skoro stejný, neboť odebírají směsi v pytlích od výrobců, co se na to specializují.

0/0
11.12.2012 6:05
Foto

M75i26r68o77s33l85a58v 65M47a15c35e79k 5521765870772

Máte pravdu, je to otřesné. Zejména v poslední době zjišťuji, že chleba od jednoho a téhož výrobce chutná každý den jinak - cca 2x týdně je dobrý a zbytek nepoživatelný. Že by jiná směna kradla suroviny a pekla šmejdy ? Nevím Rv

+3/−1
10.12.2012 20:52

J47o73s52e39f 93P35o16t65r 6560341687399

Pane Přeučil,

zmínil jste pekárnu v jihočekých Netolicích. Dobře znám. Tam pekli opravdu vynikající chleba, za kterým se sjížděli lidé ze široka-daleka.

Jenže, příčinou toho byl vedoucí té pekárny (pan Zborník ??), neskutečně skromný pán, který denně pracoval 12 hodin, byl vlídný na lidi a a přitom o něm nikdo nevěděl. Pochopitelně veškerou slávu sklízen ředitel závodu, ten vedoucí nikdy nebyl vyznamenán, pochválen, vždy jen ředitel závodu. Pak  vedoucí odešel do důchodu a s jeho odchodem odešla i sláva netolického chleba.

+5/0
10.12.2012 20:40
Foto

P33a37v74e96l 25P64r28e70u21c24i56l 2100821973747

Děkuji za hezkou vzpomínku. Máte pravdu, že je to všechno o lidech. Dnes je místo lásky k povolání jen strojová, rutinní činnost, nad kterou nikdo nepřemýšlí. Škoda takových lidí, mizí nám ze života bez náhrady.

0/0
10.12.2012 22:16

P36e32t91r 42Š52v60e74c 1512683567

Rozumím Vám! Trefa R^

+1/0
10.12.2012 20:39

A59d36é11l73a 39B83r96i79c92h19t22o45v94á 8559257115899

Někdy je to opravdu problém.

+1/0
10.12.2012 19:53

P62a82v55e80l 28K78u78c15h82t58a 4596421167414

I v naší části západní Prahy peče menší pekárna výborný chléb, o čemž svědčí i velký zájem obyvatel sídliště. Koupili jsme jednou i ten nový od poctivého pekaře z poctivých surovin v rekonstruovaném Zličíně. Není špatný, alespoň první den, ale na ten řepský nemá.

+1/0
10.12.2012 18:41
Foto

V93á31c46l50a22v 59J24i60n87d54r35a 7530243765556

No nevim, toho povyku je kapku moc - Šumava mi přijde stejně blbá, jako mi přišla už v dětství za hlubokýho socíku, jenomže dneska na ni aspoň nemusím stát frontu a můžu si dokonce vybrat i něco jinýho. Samozřejmě máme každej představu toho "správnýho" chleba - pecen, co ze spodu po úderu nožem zazvoní jak porcelán a zabalenej v utěrce nás všechny přežije. Tak to fakt běžně nekoupíte. Ale řekněte mi, jestli jste dříve koupil.

+2/−3
10.12.2012 17:51

P82e30t16r64a 28D35o66l65e96j52š55í 5912202148281

Já jsem teď koupila naprosto famozní chleba na farm. trzích na Jiřáku od La Petite France. Alpský chléb, obrovský bochník za 50Kč. Podobný chleba jako klasická šumava. Dva dny v papíru vydržel jako čerstvý, třetí den stále nadprůměr a čtvrtý se krčí poslední lehce oschlý zbyteček v sáčku,ale stále je lepší, než jakýkoli koupený v obchodě. Podmáslový ale asi nevedou. Jinak cesta k dobrému chlebu vede přes domácí pečení.Ale je to docela fuška. Já si peču houstičky, protože mám ráda bílé pečivo a to,co se dá koupit, se nedá jíst. Chleba jsem ještě dostatečně nevychytala.

+2/−1
10.12.2012 17:19
Foto

P73a19v59e61l 13P88r24e31u79c53i21l 2690941653667

Dík za radu, vypravím se na Jiřák:-)

0/0
10.12.2012 17:30

P90e33t79r38a 43D81o85l75e57j73š24í 5802312868921

Myslím, že jsou i na jiných trzích, zkuste si je vygooglit, třeba to máte někam blíž.

0/0
10.12.2012 17:47

J57a63r45m98i43l42a 20Č58e80r29n32á 2676132749146

Musíte si pořídit stroj času a letět zpátky třicet let.

+5/0
10.12.2012 16:53

J14a86r22o84m81í60r 36K52r22á94l 4930809264799

A do které země ?  U nás v obchodě tehdy byly tři druhy.  Obyčejný (kyselý a drobivý), předpečený (a druhý den tvrdý)  a občas líšnický.  A když ten dovezli, tak si ženské braly náhradní volno a hurá do fronty !

+1/−2
10.12.2012 18:11

W26a22l65t56r 64S72e89d82l12á18k 8130553345469

Jezdím pro chleba do Zittau a mohu doporučit.

+1/−1
10.12.2012 16:29
Foto

P94a33v33e15l 55P35r15e21u15c26i81l 2160451773627

To je kapánek z ruky, ale věřím. S německým chlebem mám dobré zkušenosti:-)

0/0
10.12.2012 16:50

J47a16r89o96s63l86a48v 16M87i85k61u48l56a 3317481936

Když nechcete, aby vám chléb zplesnivěl, nesmíte ho nechat v PE sáčku. Mně na chalupě chléb zabalený v utěrce běžně vydrží 3 týdny, protože je tam relativně chladno a vlhko. Malounko ztvrdne, ale neplesniví. A to je úplně běžný chléb. Ovšem tmavý mi vydrží ještě déle...

+2/−1
10.12.2012 16:04

P98e57t28r 48G66a69b57r84i91e55l 21S65t40. 3516539662736

Copak není dost pekáren, kde je možné si koupit voňavý, chutný,  pěkný chleba s obvyklou trvanlivostí?  Dobře všem skuhralům, kteří zatvrzele lezou  do kdejakých super hyper a nakupují tam zmiňovaná svinstva. Jenom hlupák opakovaně cpe své těžce vydělané peníze šejdířům. Kde mně nenabídnou kvalitní zboží za přijatelnou cenu, tam přestanu chodit a basta! I když stádnost spoluobčanů, soudě podle preferencí a voleb je neléčitelná. Zřejmě stejně v bludném kruhu, jako se motají volbou mezi modrými, pomerančovými a rudými šejdíři, jsou schopni do nekonečna žvýkat nepoživatelní zhnětky.  ;-DRv

+6/−1
10.12.2012 15:53
Foto

P10a95v71e35l 91P85r39e15u36c69i27l 2170281273357

Právě, že těchto pekáren dost není. Řadu těch vychvalovaných jsem navštívil a výsledek pod psa. Všude umělé prefabrikáty, vydávané za chleba!

+1/0
10.12.2012 16:52

P52e77t35r 83N95ě82m63e88c 4875502392927

U nas na malomestecku mame vyber chleba z 3 pekaren (cca 8 druhu chleba). A neni problem si vybrat, ktery komu chutna. Pred 25 lety byl jeden druh a zalezelo jen na tom, kde clovek bydlel a pod jakou pekarnu patril. Bohudik, za soucasny stav.

+4/0
10.12.2012 15:39

J38a63r23o42m73í95r 17K15r77á81l 4300979614559

Takový pecen z obrázku už můžete nejen vidět, ale na několika místech i koupit. :-)  Je jedlý a opravdu dobrý.  Jak dlouho vydrží jedlý, to Vám nepovím. Zatím vždy zmizel dřív, než jsem to stačil zjistit. :-)

+1/0
10.12.2012 15:36
Foto

P23a74v82e28l 78P65r84e92u58c21i34l 2280231943747

Dá se koupit někde na okr. Praha-východ?

0/0
10.12.2012 15:47

J21a74r51o38m95í50r 64K95r75á88l 4520149834609

Dá se koupit v okrese Ústí nad Orlicí a Rychnov.  Podobný druh v Děčíně a u Jaroměře.  V Praze nevím, asi zákazníci proti těm pilinám z hypermarketu nic nenamítají.

0/0
10.12.2012 16:24

T56o70m29á16š 23B62y65d37e42l36s64k19ý 8200841570

asi budu vyjímka,ale kupuji chleba a vydrží mi celý týden v pohodě,teda pokud ho doma nesníme. Protože mi máme vysokou spotřebu, není pro nás problém sníst 2 chleby,ve dvou lidech, + ten jeden. A mohu říci,že to je chleba kvalitní,ale to tady budu asi vyjímka,ale je fakt pravda

+1/0
10.12.2012 15:35
Foto

Š56t79ě46p94á80n 58B68i35c32e50r79a 6719452868776

Já si už 3 roky chléb sám peču. Udržuji při životě kvásek, taj jak to dělávali kdysi předkové a dávám do něj celozrnou žitnou a pšeničnou a aby to nebyl hutný komisárek, přidávám i hladkou dvounulku. Sice chlebu z pekárny vyhřáté polínky dřeva, kterou pamatuji z prázdnin na vsi se vzhledem nevyrovná, přesto má aspoň díky kvásku tu správnou nakyslou chuť.

+3/0
10.12.2012 15:34

J24a68n 19S14e16d16l49á66č65e34k 4554151601

Naprosto souhlasím. Není to ovšem jenom u chlebů, je to problém u téměř všech potravin. Můžou za to hlavně supermarkety, které tlačí ceny dolů tak, že tím likvidují každého prodejce kvalitních potravin.

+1/0
10.12.2012 15:28

M88a72r68t18i37n 41K66a78v67k56a37x 4794209745482

Za to nemohou supermarkety, ale lidé, kteří požadují co nejnižší cenu:-)

+3/−3
10.12.2012 15:32
Foto

P56a54v36e42l 86P61r64e28u32c41i70l 2870471753407

To je ta stále omílaná a pěkně blbá výmluva pekařů, kteří už ani nevědí, jak má pořádný chléb vypadat. Tak proč sakra nepečou onu lacinou náhražku chleba a vedle toho poctivý selský chléb, který běžně vydržel týden. Nakonec stejně ti, co kupují ten nejlevnější, jej polovinu vyhodí, protože už třetí den zplesniví. Takže na tom rozhodně neušetří.:-)

+3/0
10.12.2012 15:38
Foto

Š88t41ě91p13á10n 76B45i28c81e72r27a 6699852378516

Řemeslo se vytrácí. Nebylo nad to, když kluk po základce nastoupil do učení rovnou k nějakému mistrovi a tam se v praxi vyučil a pak složil zkoušku. Sice se neučil chemii, fyziku, biologii a dějepis, ale co pro uživení potřeboval, to vstřebal.

+4/0
10.12.2012 15:38
Foto

P35a48v59e21l 85P54r59e16u57c16i61l 2390811553717

Přesně tak, kdyby upekl u zkoušky onu gumovou náhražku, tak by ho hnal mistr bičem:-)

+3/0
10.12.2012 15:51

J23a43r46o95m67í89r 14K79r85á17l 4640509364659

Nojo, ale pak půlku vyhodí, protože už není k jídlu.  Takže nevidím důvod, proč nepožadovat kvalitní třeba i za dvojnásobnou cenu.

+2/0
10.12.2012 15:39

P51e42t82r 54N15ě71m83e60c 4945502902387

Jelikoz by ho nikdo (skoro) nekupoval.

+1/0
10.12.2012 15:45
Foto

P29a15v58e50l 69P86r22e30u43c45i23l 2240231183877

Ale kupoval, stejný problém má spousta lidí, kteří si radšěji připlatí za kvalitu:-)

+1/0
10.12.2012 15:49

P51e90t30r 80N73ě73m98e91c 4645352732397

podle diskuse tady. by nikdo nikdy nekoupil levnej nedobrej chleba. Kdo ho tedy kupuje ?

+1/0
10.12.2012 16:07

J23a88r67o38m73í22r 17K94r63á87l 4560869584919

Myslíte, že v ČR je tolik hlupáků ?

+1/0
10.12.2012 16:25
Foto

P85a94v63e30l 62P21r68e58u69c46i86l 2610491473977

Asi jo, protože jinak by jim ty šmejdy nešly na odbyt:-(

+2/0
10.12.2012 16:54

J33a83r76o69m93í56r 93K68r15á10l 4350559784249

To odpovídáte na něco jiného.  Myslím, že pokud by byl na jedné straně ten levnější šmejd a na druhé kvalitní dražší, lidi by si brzy uvědomili, že levnější neznamená nejlepší.

0/0
10.12.2012 18:13

M39a83r35t27i85n 26K22a43v72k49a77x 4754929365552

Kupoval, my kupujeme hodslavický chléb a nebo z Ratiboře. Je to o třetinu dražší než ty prefabrikáty v supermarketech, ale je to jedlé a chutné

+2/−1
10.12.2012 16:32



NOVÝ KODEX BLOGERA

Petice

Jaké jsou novinky kromě Politické arény? Podívat se můžete tady.

Žebříčky



Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.