Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

wiki5.5

22. 3. 2012 4:06
Stahuji a sdílím! Jsem pirát?

pokud za to neplatite tem co mate tak ano

0 0
možnosti

laduk

19. 2. 2012 22:35
hm..

Všecko je relativní. Hrůzu z internetu maji taky kleptomani, co se nedokáží ovládnout v krádežích a mají hrůzu z regulace, vědí, že nedokážou nekrást. Svoboda informací je hrozně důležitá pro stahování filmů, softwaru, ..

0 0
možnosti

kareldrabek.blog.idnes.cz

19. 2. 2012 18:34
A z druhé strany

Čas od času přijde požadavek na poskytnutí fotky pro tisk, čas od času přetisknou článek za korunky - jakékoli omezení přebírání je poškození autora. I ten, kdo to ukradne, dělá vlastně reklamu.

1 0
možnosti

Antonín, topič

19. 2. 2012 17:48
No,

já bych přece jenom rozlišoval mezi vědeckými poznatky a hudbou či filmem.

0 0
možnosti

Hvězdář

19. 2. 2012 18:11
Re: No,

V tom s vámi souhlasím, ale ACTA nerozlišují a berou to šmahem jako autorsky chráněná díla

1 0
možnosti

certik_bertik

19. 2. 2012 15:57

myslím že ACTA není zdaleka tak špatná jak říkáte, ale rozhodně nemám hrůzu z internetu, nikdo přece nechce omezovat svobodu internetu, jen se tam nemají sdílet autorsky chráněná díla

0 0
možnosti

Vrah

19. 2. 2012 16:08
Re: já

„Jen se tam nemají sdílet autorsky chráněná díla“ – to zní jako axiom, o kterém se nediskutuje. ;-D

Je nutné díla autorsky chránit? Nemyslím to, že někdo bude vydávat za své dílo někoho jiného, mám na mysli způsob a úroveň dnešní ochrany

0 0
možnosti

Vrah

19. 2. 2012 15:23
K tématu přehnané ochrany autorských práv

bych měl odkaz pro ty, kdo ji ještě nečetli – na povídku „Právo číst“:

http://www.gnu.org/philosophy/right-to-read.cs.html

Malá ochutnávka:

»»Pro Dana Halberta započala cesta k Tychu na univerzitě -- když ho Lissa Lenzová požádala o zapůjčení počítače. Ten její se pokazil a pokud by si nemohla půjčit jiný, nestihla by pololetní projekt. Kromě Dana tu nebyl nikdo, koho by se odvážila zeptat. To postavilo Dana před dilema. Musel jí pomoci -- avšak pokud by jí půjčil svůj počítač, mohla by si číst jeho knihy. I když pomineme fakt, že můžete jít na mnoho let do vězení za to, že dovolíte někomu jinému číst vaše knihy, samotný nápad ho nejprve šokoval. Jako každý byl již od základní školy učen, že sdílení knih bylo ošklivé a špatné -- něco, co by dělali jen piráti.

Neměl moc šancí, že by ho SOA -- Softwarová Ochranná Autorita -- nedokázala chytit. V hodinách software se Dan učil, že každá kniha má copyrightový detektor, který podává zprávu Ústředí pro licence, kdy a kde byla kniha čtena…««

2 0
možnosti

ladyevil

19. 2. 2012 14:56
:)

R^

1 0
možnosti

OhMyGolly

19. 2. 2012 14:40
ad jurisdikce v rozpacích

jakých právníků jste se proboha ptal?

musíte především rozlišovat vlastnické právo ke knížce nebo CD nebo jiného nosiče informací (můžete je samozřejmě půjčovat, rozdávat, klidně i zničit) a práva autora k obsahu takovýchto hmotných předmětů (dílo je nehmotný statek a existuje nezávisle na nosiči).

problém nastane, když začnete dílo rozmnožovat (viz §13 autorského z., dál AZ), tzn. vytvářet byť i dočasné kopie. k tomu právě dochází, když "uvolňujete místo na harddisku". to platí vyjma tzv. volného užití podle §30 AZ. takže si můžete hudbu z CD dát do počítače a naopak, nicméně jen pro vaši osobní potřebu.

o sdělování veřejnosti (§ 18 AZ) se jedná pokud, má k dílu přístup předem neurčená a početně neomezená skuppina lidí, ale musí to být digitální nebo jinou nehmotnou formou. proto klidně můžete nechat knížku v tramvaji. je to logické, protože se tak nevytvářejí žádné kopie a autor nepřijde k újmě (oproti sdílení přes uložto.cz apod.).

1 0
možnosti

Hvězdář

19. 2. 2012 15:14
Re: ad jurisdikce v rozpacích

Naprosto stejné boje vládly v době obrození, kdy se jednalo o knihovny a možnost bezplatného šíření autorských děl, tedy potažmo kulturního dědictví, jejich prostřednictvím. Nakladatelé řvali jako pominutí, že je knihovny zničí a oni neprodají žádnou knížku. Dnes už se nad existencí veřejných knihoven nikdo nepozastaví a internet není nic jiného, než velká veřejná knihovna. ;-)!!

3 0
možnosti

kosobecny

19. 2. 2012 14:11
Cory Doctorow

http://www.youtube.com/watch?v=Ghz48bHgLrw

Zajímavé video ohledně budoucnosti nejen internetu.

Zaujala mě tam věta která opravdu stojí za to jí zmínit :)

Vláda USA ohledně SIPA - PIPA (jedná se o cenzuru internetu) tvrdí, že tyhle zákony mohou fungovat, když to funguje v Číně, KLDR apd.

Smutné co?

0 0
možnosti

Bohumil_Klein

19. 2. 2012 13:54
...

Podle mě - a je to jen můj názor, který nikomu nevnucuju - nemají jakkékoli dohody o cenzuře dat na internetu šanci. Maximálně dočasně sdílení dat ztíží. Zpěváci budou mít zisk nadále z koncertů a filmy budou vydělávat v kinech, tak jako vydělávají i teď, ale doba prodeje kopií podle mě skončila.

2 0
možnosti

Vrah

19. 2. 2012 13:58
Re: ...

Myslím že neskončila. Možná má (bude mít) jinou podobu, jiný objem, ale určitě se budou kopie prodávat i nadále.

Přestože mám nastahovány desítky gigabajtů muziky, cédéčka si kupuju pravidelně.

1 0
možnosti
  • Počet článků 134
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4405x
Osm let jsem šéfoval nejpopulárnější měsíčník o vědě a technice 21. STOLETÍ, který má úctyhodných 380 000 čtenářů, jako šéfredaktor jsem rozjížděl 2 roky časopis EPOCHA a poté řídil PANORAMU 21. STOLETÍ.Nedávno jsem převzal šéfredaktorskou pozici v novém časopise SVĚT NA DLANI. Mimo to jsem ještě šéfredaktorem časopisu 21. STOLETÍ MOZKOVNA. To vše ve vydavatelství RF HOBBY. Cestuji po našich luzích i po vzdálených zemích a to jak reálně, tak po internetu. Snažím se českému čtenáři představit to nejlepší, co vymyslely moudré hlavy, kterých je u nás i ve světě habaděj.