Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

Paeris Kiran

19. 2. 2012 13:29
V ČR

Pokud stahujete pirát nejste... v podstatě to berte tak že data která na internetu jsou a vy máte fyzickou možnost je stáhnout (tedy pořídit si na disk otisk magnetické struktury které je v úložišti) jsou zcela volně k rozebrání. A nepatří naprosto nikomu.

Pokud sdílíte takto získaná data teoreticky sdílíte pouze nějakou strukturu magnetického záznamu na vašem disku. tato struktura ovšem nemá s "původním autorem" v podstatě nic společného.

Problém je s pojmy "majetek ve formě dat". Já osobně zastávám názor že není li v kupní smlouvě explicitně napsáno jinak má kupující právo nakládat se zakoupeným datovým nosičem zcela dle libosti, a to i pořizovat kopie a ukládat je kam chce.

Slyšel sem přirovnání že šíření dat přes uložto je stejné jako krást ze samoobsluhy salám... nesouhlasím... stejné by bylo pokud bych přišel do samoobsluhy... vzal salám do jedné ruky a vytvořil si pomocí nějakého "conjuration" kouzla kopii salámu, jejich salám jim vrátil a odešel se svým.

2 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

19. 2. 2012 13:33
Re: V ČR

Pokud by tedy měli někoho "majitelé práv" stíhat tak jenom a pouze lidi kteří si data nakoupí přímo od nich a poruší kupní smlouvu (třeba nakládáním v rozporu s danou smlouvou, což pořízení kopie být může). žádná třetí osobě do jejich vztahu v podstatě nic není.

Ovšem je nepřijatelné aby někdo žaloval uložto za to co si tam někdo nahrál z televize. Při televizním vysílání neexistuje žádný zákon zakazující pořízení záznamu. A tento záznam nepodléhá žádné smlouvě kterou uzavřel někde někdo v Americe s někým jiným v Americe. ˇžádné smlouva mezi dvěmi lidmi nemůže k ničemu povinovat třetí osobu pokud třetí osoba nesouhlasí.

3 0
možnosti
  • Počet článků 134
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4405x
Osm let jsem šéfoval nejpopulárnější měsíčník o vědě a technice 21. STOLETÍ, který má úctyhodných 380 000 čtenářů, jako šéfredaktor jsem rozjížděl 2 roky časopis EPOCHA a poté řídil PANORAMU 21. STOLETÍ.Nedávno jsem převzal šéfredaktorskou pozici v novém časopise SVĚT NA DLANI. Mimo to jsem ještě šéfredaktorem časopisu 21. STOLETÍ MOZKOVNA. To vše ve vydavatelství RF HOBBY. Cestuji po našich luzích i po vzdálených zemích a to jak reálně, tak po internetu. Snažím se českému čtenáři představit to nejlepší, co vymyslely moudré hlavy, kterých je u nás i ve světě habaděj.