Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

Stará kára

1. 11. 2011 21:36
Co je škoda vám vysvětlovat:

1.  Pravda je, že vyšší daně sníží osobní spotřebu zdaněného. Co myslíte, že stát udělá s vybranou daní? Pošeptám vám to: a/ část rozdá na sociálních a obdobných dávkách - zvýší osobní spotřebu jiných    b/  použije na státní investice - zvýší spotřebu státu.  Daně nesnižují celkové výdaje (osobní + erární).  Ani náhodou.

2. Máte pravdu, že opatření této vlády snižuje celkový ekonomický růst. Není to ani daňovou ani jinou obdobnou politikou jako takovou. Je to primárně dáno snižováním schodků. Prostě když si nepůjčíme, nemáme prostředky na ten růst. Je to jako s rodinou. Vydělá si na dobré živobytí a dovolenou někde na laciné chatě v Čechách.  Ale to ne - půjčí si. Přece musí mít dovolenou na Mallorce!  V tom okamžiku mají vysokou životní úroveň.  Jenže pak přijde splácení úroků - pláčou, že mají úroveň nižší než před tím. No - a pokud budou dluh splácet, bude úroveň ještě nižší. Případně přijde exekutor.

0 0
možnosti
VH

Stará kára

1. 11. 2011 21:26
Krásná ekonomická poučka:

Jsem-li prodavač: pokud nebudu podporovat spotřebu svých zákazníků (tím, že jim dám peníze), nebudou nakupovat a já nebudu mít zisk. Nebudu mít zisk ve výši cca 20 % peněz, které jsem svým zákazníkům na nákup dal.  Na což jsem si dokonce půjčil.    Nesmysl, jistě.

Vám nepřipadá toto tvrzení věcně totožné: "Každý i ten nejprůměrnější ekonom dobře ví, že pokud stát nebude podporovat spotřebu, nemůže počítat s vyššími příjmy."???  Přičemž bloger rozumí podporou spotřeby zvýšení platů ve státní sféře a vyšší sociální dávky. Samozřejmě na dluh.  Vždyť z každé takto rozdané miliardy získá na daních sporo půl miliardy. No - nekup to.

0 0
možnosti
PP

Hvězdář

2. 11. 2011 8:36
Re: Krásná ekonomická poučka:

V žádném případě bloger nepodporuje zvyšování platů ve státní sféře ani vyšší sociální dávky. O tom není v článku ani slovo. Právě naopak! Podpora spotřeby spočívá přece v něčem úplně jiném a vo tom to je!

0 0
možnosti
VH

Stará kára

1. 11. 2011 21:16
Výdajové paušály se samozřejmě nedaní

Psal jsem, že o ekonomii nemáte ani elementární znalosti.  Takže pan Kalousek nechce zvýšit "zdanění výdajových paušálů" (neexistující), ale naopak snížit paušály a tím získat vyšší daňový základ (mimochodem: ač OSVČ souhlasím, že poslední úpravy paušálů zavedly přehnané odpočty).

Nevím, co označujete pojmem "narovnání daní nejvyšších příjmových skupin". Pokud (zdánlivě) jiný daňový základ z příjmů nad cca 100 tisíc měsíčně, netřeba, aby o něm pan Kalousek byť jen špitl. Změnou daňového základu - hrubá mzda - je totiž tento problém vyřešen. Ví každý, kdo rozumí, o čem se mluví. Kdo to nechápe, neměl by své neumětelství zveřejňovat v blogu. A už vůbec by neměl hloupě pomlouvat druhé!

0 0
možnosti
VH

Stará kára

1. 11. 2011 21:06
No vidíte

Řešením opravdu katastrofické situace (on nikdo nezaručí ani to jedno procento - za měsíc můžete ječet, proč už v čevnu nevěděl o recesi) je bezesporu zvýšení daní. Zřejmě je vám líto, že nebylo uvažováno již v původním rozpočtu. Což by v případě, že bude uvažovan růst < 0,5 % bylo nutné.  On je důvod nejen růst nepřecenit, ale ani nepodcenit.

Zřejmě jste v životě nebyl při zpracování ročních či střednědobých plánů. Podniku, koncernu, skupiny. Předělávají se (a vždy se předělávaly) nejméně jednou za čtvrt roku. Neboť - jak je zvykem říkat - vše je v pohybu

0 0
možnosti
VH

Stará kára

1. 11. 2011 20:59
Víte o sestavování rozpočtu houby? Nebo to děláte?

Kdy chcete mít definitivní rozpočet? Nejspíš na konci běžného roku (tedy rozpočet na rok 2012 na konci roku 2012. Tehdy budou známa všechna čísla.  Každý plán (a rozpočet je plán) vychází z předpokladů.  Odhady růstu v době zpracování rozpočtu (zdaleka ne jen MF) byly 2,5 ÷ 2,7 %. Pan Kalousek použil nižší číslo (ano - odbory a ČSSD řvaly, že je nerálně vysoké; kdyby volil dnešních 1,0 % /a odpovídající úspory či daně/, řvaly by, že okrádá chudáky a proto podceňuje příjmy; opozice /jakákoliv/ si důvod řvaní musí najít vždy). Takto zpracovaný rozpočet předložil sněmovně, která ho v prvním čtení schválila. Tím je podstatné dáno - výše příjmů a zejména výdajů. Předložit nový rozpočet (nezpracuje se za týden) znamená posunout celý schvalovací proces (začít předložením, po zákonné lhůtě 1. čtení, .......).  To znamená, že nemůže být rozpočet schválen do konce roku.   Souhlasíte s rozpočtovým provizoriem?

0 0
možnosti
K

krllo

1. 11. 2011 11:20
Kalouskova parta je jeden prostý cíl.

Co nejvíce peněz vyvést do soukromých penzijních fondů. A tomu podřizují veškerá svá konání.

V červenci odhade růst na 2,5% a na základě toho se připraví vyvedení peněz z průbežného systému, za dva měsíce odhadnou růst na 1% a méně, vyvedení peněz ponechají a proto zvýší ještě více DPH.

A samozřejmě zesílí útok na zdravotnictví a sociální služby neb ve státním rozpočtu musí být stále připraveno cca 50 miliard ke korupčnímu rozkradení soukmenovci.!!

0 0
možnosti
GMX

Glock Mark XIX

1. 11. 2011 8:29
Prosím dělejte Přeučila ministrem financí

... očividně to není Brouk Pytlík, ale génius veřejného rozpočtování ....

.

P.S. Autore, poznáte rozdíl mezi vhodným a možným? Nápověda: nebývá to totéž.

0 0
možnosti
GMX

Glock Mark XIX

1. 11. 2011 8:34
Re: Prosím dělejte Přeučila ministrem financí

*udělejte

0 0
možnosti
SK

blb

1. 11. 2011 8:28
Chyba

Máte tam, autore, chybu! A to opakovaně! Pletete si spotřební daň s DPH!

0 0
možnosti
GMX

Glock Mark XIX

1. 11. 2011 8:29
Re: Chyba

Kdyby jenom tohle ....

0 0
možnosti
SS

strycek-Joe s.r.o.

1. 11. 2011 8:05
A co má režim dělat ?

tahkle ekonomika je po privatizaci zplundrovaná a jinde než od člověků to dostat nemohou

0 0
možnosti
R

raks

1. 11. 2011 9:25
Re: A co má režim dělat ?

zejména by bylo vhodné přijmout zákon o prokázání nabytí majetku zpětně za posledních dvacet let. Bylo byl zdrojů dost.

Stát by se oddlužil. Právě z peněz těch, kteří tu ekonomiku zplundrovali!!

0 0
možnosti
JA

axi

1. 11. 2011 8:01
Kalousek špatný... Sobotka lepší?

Pan Kalousek je, jak stále okolo slýcháme, velice špatný ministr financí. Sice jsme díky němu z velké části krizi započatou v roce 2008 velice zdárně přečkali... a tento rok nám jako jediné evropské zemi byl zvednut rating... Což mu přineslo i ocenění nezávislé organizace Nejlepšího ministra střední a východní evropy (za poslední dobu již podruhé!), ale jinak to v podstatě neumí a žene nás do záhuby. Tak ne mě Váš článek působí.

Myslíte si tedy, že by pan Sobotka byl lepší ministr financí a navrhl lepší a reálnější státní rozpočet na příští rok?

Zajímalo by mne, kde berete takovou jistotu, že v by jiných zemích (v dnešní době) takový krok znamenal okamžitý pád ministra...

... osobně si myslím, že p. ministra Kalousek je poměrně malé zlo, v pomyšlení na to, jaké zlo by to mohlo být v podobě vlády pana Sobotky.

0 0
možnosti
JA

axi

1. 11. 2011 8:03
Re: Kalousek špatný... Sobotka lepší?

omlouvám se za nepřesnost - stínový ministr financí je dnes Ing. Mládek.

0 0
možnosti
  • Počet článků 134
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4405x
Osm let jsem šéfoval nejpopulárnější měsíčník o vědě a technice 21. STOLETÍ, který má úctyhodných 380 000 čtenářů, jako šéfredaktor jsem rozjížděl 2 roky časopis EPOCHA a poté řídil PANORAMU 21. STOLETÍ.Nedávno jsem převzal šéfredaktorskou pozici v novém časopise SVĚT NA DLANI. Mimo to jsem ještě šéfredaktorem časopisu 21. STOLETÍ MOZKOVNA. To vše ve vydavatelství RF HOBBY. Cestuji po našich luzích i po vzdálených zemích a to jak reálně, tak po internetu. Snažím se českému čtenáři představit to nejlepší, co vymyslely moudré hlavy, kterých je u nás i ve světě habaděj.