Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

Paeris Kiran

24. 6. 2011 20:45
Dobrý vtip

Panel s 30 procentní účinností...  konverze čeho? Veškeré dopadající energie ze slunce...

Jejich cena je astronmická a výroba tak surovinově a technicky náročná že nadělají víc škody než užitku. Jediné štěstí je že řecko nemá co investovat. Jinak by to tupá evropská byrokracie snad udělala.

Krom toho 30 procentní panel který by zakryje mrak bude jen 4x horší pro stabilitu sítě než současný panel.

tzv "Alternativní" zdroje váznou především na problému který už 150 let řeší mozky třídy Edisona nebo Nikoly Tesly (naprosto neúspěšně) a to skladování elektrické energie.

0 0
možnosti
S

Serotonin

24. 6. 2011 20:59
Re: Dobrý vtip

zato mozky takovych jako Klaus se vzmuzou akorat tak na pytel ideologickeho hnoje. Problem se skladovanim energie se da vyresit castecne pomoci precerpavacich elektraten. Jedina nadeje do budoucna (v horizontu staleti) je fuze.

0 0
možnosti
A

AA00_multinekulturní_2

24. 6. 2011 22:12
Re: Dobrý vtip

Nevím, proč si berete do "úst" Klause. Hromady a hromady ideologického hnoje k nám putují od globálních oteploušů, kteří na tom hrabou neuvěřitelné množství prachů.

1 0
možnosti
C

certik_bertik

24. 6. 2011 22:22
Re: Dobrý vtip

dneska už to tak náročné není při hromadné výrobě ta cena klesne

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

24. 6. 2011 23:55
Re: Dobrý vtip

Škoda že tahle mantra už zrovna moc nefunguje. Cena klesne až se někomu podaří vytvořit technologii která sníží náklady...

Faraday taky mohl postavit elektrárnu s pomocí které by šlo vařit. Jen nevěděl jak. to vyžadovalo práci dalších stovek lidí (kteří nebyli pravda tak geniální jako on ale nestalo se to automaticky)

0 0
možnosti
C

certik_bertik

24. 6. 2011 23:58
Re: Dobrý vtip

ta technologie se už vyvíjí, je to použití tenkých vrstev nebo použití jiných materiálů než Si či použití amorfního Si. Tyhle věci už jsou ve stadiu poloprovozu, jen na to dosud nejsou zařízené fabriky

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

25. 6. 2011 0:09
Re: Dobrý vtip

Tenké vrstvy mají obecně problém že když je vynesete z laboratoře narazíte na realitu... pokud jsou vystaveny "běžnému" prostředí tak pekelně rychle degradují. (Tenkou vrstvu nemůžete jenom tak nechat na vzduchu, vystavenou vlkosti, (nechat na ní svítit a zahřívat ji na 50-80°C)

Musíte ji chránit proti fyzickým narušením (polymery, dost velké vrstvy- což v našem případě pošle účinnost dolů opravdu rapidně)

(I pokud si budete chtít vytvořit nějaké exotičtější optické vlákno (třeba si v něm vytvořit tenké struktury) tak ho musíte dát do tlustých polymerových pouzder, (ne jen kvůli ohebnosti, ale protože atmosféra by tu strukutru zničila i před jeden z nejodolnějších materiálů co lidstvo zná- sklo.)

0 0
možnosti
C

certik_bertik

25. 6. 2011 0:10
Re: Dobrý vtip

od toho jsou pak vrstvy TCO

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

25. 6. 2011 0:24
Re: Dobrý vtip

Což pošle zmiňovanou učinnost značně dolů.

0,5 procent od maximální možné účinnosti kombinace fotoelektrického jevu a (a proboha z tepla to ani náhodou carnotův cyklus (efektivněji teplo měnit nejde)) je vcelku hoax zpráva.

Já věřím že se jim povedlo vyrobit vrstvu s takou účinností, ale pochybuju že pokud někdo takovou vrstvu dá do stavu která by jí umožnila stát pár let na poli vystavená větru, dešti, mrazu, písku, slunci (:D :D :D ano i slunce to bude ničit) že to bude mít nějakou zázračnou účinnost. (Ve výsledku je to typická reklama... novináři se chytnou vysokého čísla, ale nejsou schpni pochopit že to co jde v laboratoři na poli prostě nejde, až to půjde na poli tak v laboratořích budou opět 3x lepší technologie, ale to je tzv "boj o zrno" vědec potřebuje jíst a když se o laboratoři píše v novinách politici jí snáz přiklepnou granty)

Ale zpět do reality tak levně nikdo neumí vyrobit ani současné panely.A ty budou xkrát levnější. (Nejsou tak n

složité)

0 0
možnosti
C

certik_bertik

25. 6. 2011 0:27
Re: Dobrý vtip

jistě účinnost klesá, ale pokud se to dá všude, kde se dá tak se to vyrovná

0 0
možnosti
  • Počet článků 134
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4405x
Osm let jsem šéfoval nejpopulárnější měsíčník o vědě a technice 21. STOLETÍ, který má úctyhodných 380 000 čtenářů, jako šéfredaktor jsem rozjížděl 2 roky časopis EPOCHA a poté řídil PANORAMU 21. STOLETÍ.Nedávno jsem převzal šéfredaktorskou pozici v novém časopise SVĚT NA DLANI. Mimo to jsem ještě šéfredaktorem časopisu 21. STOLETÍ MOZKOVNA. To vše ve vydavatelství RF HOBBY. Cestuji po našich luzích i po vzdálených zemích a to jak reálně, tak po internetu. Snažím se českému čtenáři představit to nejlepší, co vymyslely moudré hlavy, kterých je u nás i ve světě habaděj.