Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

alex hart

2. 3. 2009 17:00
Velká kouřová clona boje proti oteplovačům -1-

S řadou názorů autora tohoto blogu musí rozumný člověk souhlasit. Na druhou stranu se autor blogu, jakož i celá skupina našich anti-oteplovačů (včetně pana Václava Klause) snaží celý problém zcela bagatelizovat a tvrdit pravý opak, a totiž, že činnost člověka nemá žádný závažný vliv na klima. To je opačný a bohužel stejně nebezpečný extrém. 

Byla to lidská civilizace, která  způsobila, že ve středomoří a ve většině západní Evropy byly vykáceny lesy, obrovské plochy země byly přeměněny na zemědělskou půdu s monokulturami udržovanými při životě uměle (dnes již za pomoci nejrůznější chemie), a to včetně monokultur lesních. Další nemalé plochy byly urbanizovány, tj. např. velká část středních Čech a severní Moravy a Slezska  je pokrytá víceméně souvislou plochou městské zástavby a průmyslových areálů, které totálně obrátily nejen vzhled ale i ekologické funce té krajiny, například i včetně toho, že celé rozsáhlé oblasti jsou kanalizovány, nebo jinak zásadně vodohospodářsky změněny ....

0 0
možnosti

alex hart

2. 3. 2009 17:02
Velká kouřová clona ... -2-

(například drenáží při melioraci). 

O totální změně fauny a flory v civilizovaných krajích ani nemluvě.A tato urbanizace postupuje krok za krokem a postihuje i nemalé plochy na venkově. Ale tím výčet ani zdaleka nekončí.  Pokud autor blogu tohle a řadu dalších vlivů člověka na krajinu a na klima nevidí, tak je buď ignorant, a nebo stejný podvodník, jako ti o kterých sám píše. A ještě je dobré připomenout, že k tomu, abychom my v Evropě mohli spokojeně žít a vozit si zadky v autech a žít v příjemně temperovaných bytech, probíhá v rozsáhlých a oblastech v Evropě i mimo Evropu těžba uhlí, ropy, plynu, a vůbec všech fosilních paliv, uranu, kovů, kovových rud, vápence, síry, ledku, stromů, vypalování pralesů na rozsáhlých územích a vůbec všechna ta výše popsaná činnost, která v rámci civilizace proběhla v malé Asii a Středomoří v posledních třech tisících let a posléze v západní Evropě v posledních dvou tisících let.

0 0
možnosti

K-D

2. 3. 2009 17:19
Re: Velká kouřová clona ... -2-

Ale o tomhle článek není. Je o podvodu s teorií globálního oteplování. Pokud budeme financovat drahé energetické zdroje, platit poplatky za CO2 atd. nezbude na financování ochrany přírody jako takové. Všichni snad víme, že původní příroda u nás už vlastně není, je ovlivněna lidmi už po tisíce let. Tím obtížnější, složitější a dražší je přírodu chránit. Tady jsou na místě i legislativní opatření. Volný trh to nevyřeší.

0 0
možnosti

alex hart

2. 3. 2009 17:34
Re: Velká kouřová clona ... -2-

Proti tomu nic nemám, ale zkuste uvažovat i v širším kontextu a komu tak vlastně dáváte za pravdu, a zda tedy tímto svým postojem alespoň nějak situaci hodnotíte celkově, či zda alespoň trochu naznačujete cestu k řešení. Já mám obavu, že ne. A že se ani nepokoušíte udělat analýzu skutečných příčin  a klíčových souvislostí v daném problému. A to že (jak sám říkáte) "o tomhle článek není" mě na autora právě mrzí. Jinak proti článku nic nemám.

Viz též argumenty dále v mé diskusi.

0 0
možnosti

alex hart

2. 3. 2009 17:11
Velká kouřová clona ... -3-

Jestli tohle všechno autor nevidí, a nebo chce tvrdit, že to nemá žádný zásadní vliv na klima, tak to dělá buď z úplné nevědomosti, či stejně úplatně jako naši zelení. A o to je to horší.

Tím, že jsou naše média plné článků, podobných tomu, jako napsal autor tohoto blogu, dochází ke dvěma jevům. Jednak se směsicí celkem rozumných i zcela neseriózních argumentů snaží potírat zelené fanatiky, což nutně degradujet ty rozumné argumenty, 

a za druhé zcela odvrcí pozornost před řadou s tím souvisejích problémů. Např. jaké scénáře přijmout na období tenčících se zdrojů  energie z fosilnícjh paliv, a dalších surovin. A tak výkřiky o volné soutěži a svobodě  (rozuměj svobodě podnikání, nikoliv svobodě běžného občana) mají působit jako kouřová clona, aby se mohlo v rámcio podnikání ždímat ze Země vše až do úplné devastace krajiny, viz například současná těžba uhlí v severních čechách a na severní Moravě, nebo těžba ropy a plynu prakticky všude na světě.

0 0
možnosti

alex hart

2. 3. 2009 17:25
Velká kouřová clona ... -4-

Že bychom s tím nerostným bohatstvím měli zacházet jako dobří hospodář, o tom dnes nechce nikdo slyšet. A o tom to celé podle mne je a to je taky ta pravá příčina, proč se dnes dělá zcela neseriózní humbuk na ochranu přírody a současně s tím i (zcela neseriózní) humbuk proti tomu. To vše je jen kouřová clona na vymývání mozku normálním lidem. Aby drželi hubu a krok a ještě si mysleli, že oplývají nebývalými občanskými svobodami. Ve skutečnosti je současný systém mnoha dříve zcela běžných občanských svobod zbavuje, nebo jim doslova háže klacky podd nohy. Zkuste si Vy všichni rodiče, kteří máte příslušný věk a dostatek paměti, uvědomit, jak jste mohli vychovávat děti dříve a jak nyní. Zatímco dříve celkem nikdo do rodiny nezasahoval a mohli jste své děti řádně vychovávat k zodpovědnosti a mít na ně nějaké nároky, dnes Vás stát bude trestat, když Vy budete své dítě trestat. Jak dnešní škola podporuje výchovu dětí povědnosti? Jaké má dnešní škola nároky na žáky a studenty? 

0 0
možnosti

alex hart

2. 3. 2009 17:26
Velká kouřová clona ... -5-

A jaká je vůbec úroveň dnešních absolventů? A jak to vše podporují a ovlivňují současná média? Myslíte si, že pozitivně? A jaké tedy vlastně máte skutečné reálné svobody jako rodič? A tak bychom mohli pokračovat ještě dlouho i v jiných oblastech.

A tak je nutné vyvolat v médiích totální zmatek a zcela protichůdné informace stavět všechny na stejnou úroveň a tvrdit, že ten informační bordel a chaos, že to je přeci svoboda slova. Má občan v této takzvané svobodě právo na získání seriózních informací? Kolik sraček musí probrodit, aby získal jednu či dvě malé informace jako malý střípek do mozaiky swvého poznání? Kolik lidí má dnes čas, tohle všechno absolvovat a v tom zmatku se vyznat? A proto pustíme všechny informace o globálním oteplování, proti němu i mnoho dalších pěkně přes sebe, ať se všichni třeba zblázní. A proto píšu o kouřové cloně a o tom, že některá velmi palčivá a důležitá související témata se v médiích vůbec neventilují. Prostě vyvážené zpravodajství jako noha. 

0 0
možnosti

Hvězdář

2. 3. 2009 17:29
Re: Velká kouřová clona boje proti oteplovačům -1-

S vašimi námitkami zcela souhlasím a pokud jste pozorně četl můj blog, v závěru píši, že pro rozumné ekologické projekty a ochranu přírodního bohatsví jsem všemi deseti.  Nijak nepopírám, že člověk ovlivňuje přírodu ve svém bezprostředním okolí, ale stojím si za názorem, že nemůže ovlivňovat planetární klima, řízené astronomickými zákony. Také mi je proti srsti likvidace deštných pralesů, nepromyšlené úpravy vodních toků a obrovské plochy zemědělské půdy, měnící se díky divoké urbanizaci pomalu ale jistě v betonovou džungli. Na druhé straně, pokud se podíváme na Evropu jako celek, je pro mne a jistě i pro vás potěšující zprávou, že podle nejnovějších údajů se plocha evropských lesů zvětšuje ročně o téměř 700 000 ha. A to není zrovna málo. Takže díky za připomínky a myslím, že naše názory nejsou zase až tak v rozporu.

Autor[>-]

0 0
možnosti

alex hart

2. 3. 2009 17:42
Re: Velká kouřová clona

Díky za snahu o seriózní odpověď. A promiňte tedy, že mě to ještě stále neuspokojuje. Ta zastavěná plocha se už nikdy nezmění v pole nebo nížinnou nivu. Toho prostě lidská civilizace, řízená svými ekonomickými a dalšími společenskými zákony (prakticky bez ohledu na konkrétní místní politické zřízení)  není schopna. A v tom je ten hlavní problém. lidská civilizace (a zejména ta městská, či zemědelské velkochovy ) je na povrchu země jako  jako nezahojený stále zanícený vřed. Lépe řečeno celá Země je stále více posetá těmito vředy. Zatím se díky vysoké imunitě přírody (a omezené rychlosti lidské civilizace) ty vředy ještě nespojili do jednoho obrovského hnojiště. Kolik nám k tomu vlastně chybí?

0 0
možnosti

alex hart

2. 3. 2009 17:52
Re: Velká kouřová clona

P.S.

A kolik nám chybí k tomu, že dojdou suroviny, ceny vyletí vzhůru a my budeme příliš chudí a bezmocní cokoliv rozumně řídit?

A že se události budou řídit (a na nás řítit) samy? A jsme dnes vůbec v tomto kontextu schopni něco řídit? A nebo zcela podléháme svým vlastním zákonitostem ekonomiky a politiky více než zdravému rozumu uvědomit si, že to celé zašlo moc daleko a stále zachází příšerným tempem stále dál a dál, tam odkud už není návratu? Nejsme náhodou ve své nenažranosti úplně stejně bezmocní jako kvasinky v sudu vína? Prostě čím dál tím víc žrát a všechno sežrat anebo se utopit se ve vlastních s r a č k á c h. Bez jakékoliv schopnosti tento proces regulovat. A že prý jsme bytosti obdařené rozumem, a že nás ten rozum odlišuje od ostatních zvířat a živočichů !!! A že nás to staví dokonce nad ně!!!  Vy máte takový pocit?  Já osobně pociťuji i přes veškeré vzdělání a rozum především obrovskou bezmoc ovlivnit chování lidské civilizace jako celku. Vy ne?

0 0
možnosti
  • Počet článků 134
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4405x
Osm let jsem šéfoval nejpopulárnější měsíčník o vědě a technice 21. STOLETÍ, který má úctyhodných 380 000 čtenářů, jako šéfredaktor jsem rozjížděl 2 roky časopis EPOCHA a poté řídil PANORAMU 21. STOLETÍ.Nedávno jsem převzal šéfredaktorskou pozici v novém časopise SVĚT NA DLANI. Mimo to jsem ještě šéfredaktorem časopisu 21. STOLETÍ MOZKOVNA. To vše ve vydavatelství RF HOBBY. Cestuji po našich luzích i po vzdálených zemích a to jak reálně, tak po internetu. Snažím se českému čtenáři představit to nejlepší, co vymyslely moudré hlavy, kterých je u nás i ve světě habaděj.