Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MJ

Martin Jirousek

3. 11. 2008 10:19
Další skvělá zpráva

Pro výrobce vína a destilátů. Místo lihu časem očekávejte plné tanky nafty. :-/

0 0
možnosti
L

lesicatko

3. 11. 2008 9:54
Ešte jedna vážna nepresnosť

Akonáhle by sa to ujalo bvo veľkom, potrebovali by sme veľké rozlohy pôdy na pestovanie biopalív.Ano, Brazília nahradila metanol/etanolovým programom v podstate fosílne palivá, ale nie každá krajiina má také  klimatické možnosti a je otázne, či by to nevyvolalo znovu potravinovú krízu.

Tam by asi končili prepočty, či je to výhodné pri 60 dolároch za barel.

0 0
možnosti
JM

Hucul

3. 11. 2008 12:34
Re: Ešte jedna vážna nepresnosť

Ale ethanol ma ten puvab, ze ho jde produkovat ve velkem z domovniho odpadu! CR ma ten potencial, tim si budte jisty.

0 0
možnosti
RS

Zly_Soused

3. 11. 2008 9:52
Asi před pů rokem

o tom bylo v novinách pár článků. Nicméně psali, že ona bakterie chroupá prakticky každý biologický odpad, ne jenom třtinu. Což by byl jistě velký pokrok od současné bionafty, která vyžaduje velké energetické náklady a zábor orné půdy. V jaké fázi proveditelnosti tato technologie je nemám tucha. 

0 0
možnosti
L

lesicatko

3. 11. 2008 9:44
Nepresnosť ?

Kde se zobrali, že biobutanol má vyššií energetický potenciál, než bežné palivá ?

Pretože faktom je, že má o 30 % viac energie ako etanol ale  asi rovnakú alebo takmer rovnakú úroveň ako nafta a benzín, čo sú podľa mńa bežné palivá.

0 0
možnosti
DT

Dimitar Toškov

3. 11. 2008 9:14
Ne

Neberte to osobně, ale ropní šejkové jsou zhruba o deset kroků před takovými, jako jste vy. Pokud by se na obzoru skutečně objevilo něco, nějaký technický objev, který by je mohl jakýmkoliv způsobem ohrozit, jeho vynálezce by už dávno prodléval na ostrově Mauritius, obklopen přepychem a tuctem pohledných mulatek, nebo by naopak odpočíval v pokoji, nikoliv ovšem v obývacím.:-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 134
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4405x
Osm let jsem šéfoval nejpopulárnější měsíčník o vědě a technice 21. STOLETÍ, který má úctyhodných 380 000 čtenářů, jako šéfredaktor jsem rozjížděl 2 roky časopis EPOCHA a poté řídil PANORAMU 21. STOLETÍ.Nedávno jsem převzal šéfredaktorskou pozici v novém časopise SVĚT NA DLANI. Mimo to jsem ještě šéfredaktorem časopisu 21. STOLETÍ MOZKOVNA. To vše ve vydavatelství RF HOBBY. Cestuji po našich luzích i po vzdálených zemích a to jak reálně, tak po internetu. Snažím se českému čtenáři představit to nejlepší, co vymyslely moudré hlavy, kterých je u nás i ve světě habaděj.