Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Církev si svou hamižností podřezává větev

Spor o katedrálu sv. Víta, Václava a Vojtěcha v Praze snad na nějaký čas utichne. Nejvyšší soud definitivně zamítl dovolání katolické církve a rozhodl, že katedrála patří státu. To, co církev předvádí už téměř 17 let, není nic jiného, než boj o miliardový majetek, který pro ni představuje s prominutím dojnou krávu.  

Proč se katolická církev nespokojí se současným stavem, kdy je vlastníkem stát, který nese veškeré náklady (jen letošní výdaje na opravy dosáhnou 18 milionů korun) a církev má katedrálu v pronájmu za symbolických 500 Kč měsíčně? Odpověď je jednoduchá. Jako vždy jde o peníze. Církev totiž nemůže na katedrále vydělávat a právě to nese velice těžce. Ony řeči představitelů pražského arcibiskupství o tom, že církev nemůže řádně vykonávat svou bohulibou činnost, jako konat bohoslužby, pokud není vlastníkem katedrály, jsou jen zástěrkou její hamižnosti. Tu dostatečně prokázala v roce 2006, kdy jí nakrátko soud přiklepl vlastnictví. Okamžitě zpoplatnila vstup do katedrály. Bylo vůbec morální vybírat 100 Kč za návštěvu Božího stánku, který má být přístupný všem věřícím zdarma? A penízky se jen hrnuly. Ročně totiž navštíví katedrálu jeden a půl milionu lidí, což by představovalo roční příjem 150 000 000 korun! Slušné penízky, není to tak? A církev chce ještě víc. Nárokuje si totiž současně s katedrálou i řadu staveb, které jsou dnes nedílnou součástí Pražského hradu. Právě to je oč tu běží!

 

O čem vlastně celý ten humbuk kolem katedrály je? Podíváme-li se na historii jejího vlastnictví skutečně objektivně, musíme konstatovat, že o ničem. Katedrála totiž ve vlastnictví církve nikdy skutečně nebyla! Za feudálního zřízení vždy patřila panovnickému dvoru a církev byla vždy v roli poddaného, který měl tento majetek v užívání, tedy propůjčen ke správě. Tehdy šlo totiž o tzv. institut děleného vlastnictví. Dispoziční právo měl vrchní vlastník, tedy panovník (konkrétně Karel IV, který začal s novostavbou katedrály v roce 1344 a pak jeho následovníci) a církev měla pouze právo užitkové. Navíc na dostavbu katedrály byla vypsána, podobně jako na Národní divadlo, všelidová sbírka, díky níž, a nemalé podpoře ze státní pokladny, byla katedrála konečně v roce 1929 dostavěna. Kde je tedy ono „nezpochybnitelné“ právo církve na vlastnictví katedrály? Představitelé církve v této věci zcela bezostyšně lžou.

 

Kde tedy vlastně vznikly pochybnosti o vlastnictví? V něčem má přece jen církev pravdu. Bylo to za komunistického režimu, který v roce 1954 katedrálu “vyvlastnil“ a přisoudil její vlastnictví všemu československému lidu. Právě tady ale došlo k onomu zásadnímu omylu. Katedrála nikdy nemohla být církvi odňata, tedy vyvlastněna, jelikož církvi nikdy doopravdy nepatřila! To je historická realita. Tady udělali komunisté tu obří chybu, že vyvlastnili něco, co už tehdy 610 let patřilo de facto státu. Představitelé katolické církve nyní, se lstivostí sobě vlastní, tohoto chybného rozhodnutí zneužívají a tvrdí, že jim bylo vlastnictví odňato protiprávně teprve komunisty. K napadání rozhodnutí Nejvyššího soudu využívají i tak pochybných argumentů, jako je podjatost soudu a podobně. Pokud bychom byli důslední a vydali se znovu do historie, zjistíme, že první „znárodnění“ katedrály, by musel mít na svědomí císař Josef II, který za vlastníka všech katedrál v Rakousko-uherské monarchii, prohlásil stát.

 

Katolická církev se nehodlá vzdát a chce se zesměšnit i na mezinárodní scéně. Dalším mezistupněm sporu se má totiž stát Ústavní soud a pak hurá k mezinárodnímu tribunálu ve Štrasburku. Vyhlídky na úspěch však má církev nulové. Pokud bude argumentovat takovými lžemi, jako je ta, že ve světě jsou podobné katedrály majetkem církve, jedině si uřízne pořádnou ostudu. Ať si vezmeme kteroukoli ze slavných evropských katedrál, všechny jsou ve vlastnictví státu! Jediným výsledkem celé této nechutné tahanice o tučné prebendy z vlastnictví katedrály, o které církev přichází, může být jen jediné. Snižující se prestiž církve. Těmito kroky, které nemají vůbec nic společného s nějakými nápravami komunistických křivd, si církev jedině podřezává pod sebou už tak dost seschlou větev.

Autor: Pavel Preucil | pátek 6.3.2009 6:39 | karma článku: 44,71 | přečteno: 8012x
  • Další články autora

Pavel Preucil

Michal Horáček jako dobrotivý král Michal I?

Osobně si Michala Horáčka velmi vážím, ale jako prezidenta republiky si jej představit nedovedu. O prezidentovi mám představu jako o silné, nekompromisní osobnosti s jasnými názory a takovou osobností rozhodně není.

5.6.2016 v 0:00 | Karma: 18,72 | Přečteno: 291x | Diskuse| Politika

Pavel Preucil

Čeští prezidenti jako lovná zvěř?

Hon na odcházejícího prezidenta Václava Klause, usilovně podporovaný masívní mediální masáží, byl směšnou pomstou, připravovanou už delší dobu a bohatě zaplacenou určitými lidmi. Jejich jména se objevila i na veřejnosti a dnes už nejsou žádnou neznámou. Svět si z nás dělal legraci a máme za humny pořádnou ostudu. Václav Klaus nebyl žádný svatoušek a má na krku řadu úletů, ale velezrada? Ani náhodou! Nyní je na řadě čerstvý prezident Miloš Zeman. Ten se ani nestačil na Hradě rozkoukat a už po něm jde další parta lovců lebek, mávajíc v rukou protestní peticí.

13.3.2013 v 8:26 | Karma: 42,99 | Přečteno: 3983x | Diskuse| Ostatní

Pavel Preucil

Kam se poděl jedlý chléb?

Podivná hmota gumovité konzistence, s chutí, připomínající ponejvíce zkvašené piliny, už zcela zdomácněla na pultech našich obchodů. Tvary má rozmanité, názvy také, i cenami se značně liší, ale z jakési zvláštní setrvačnosti se jí stále říká chléb. Kupodivu to lidé kupují a dokonce i jedí!

10.12.2012 v 15:15 | Karma: 33,58 | Přečteno: 2774x | Diskuse| Ostatní

Pavel Preucil

Kapitalismus, socialismus a církve. Nebezpečné zapomínání

Český národ má zvláštní náturu. Na to, co se mu nehodí, rád zapomíná a naopak stále oživuje vzpomínky na to co, se mu zrovna hodí do krámu. To je průvodní jev posledních let, kdy jsme se vymanili z područí komunistického molocha jménem SSSR a vydali se vlastní cestou, cestou ryzího spotřebního kapitalismu. Zapomněli jsme na to, jakým dravcem byl kapitalismus od 19. století, zapomněli jsme, jakým dravcem byla církev po celou řadu století. Rádi si však připomínáme pouhých 41 let komunistické nadvlády.

20.11.2012 v 6:30 | Karma: 29,26 | Přečteno: 1637x | Diskuse| Ostatní

Pavel Preucil

Poslanecký paskvil XXXL

To, že z poslanecké sněmovny vylézají velmi často nejrůznější paskvily, které je pak nutno opravovat, je téměř pravidelností. Tentokrát vypustili naši vzácní páni poslanci do světa další, jinak to nelze říci, než hovadinu. Podle novely zákona ministerstva školství by si měli učitelé, doprovázející děti na nejrůznější akce, jako jsou školní výlety, divadla, výstavy či sportovní podniky, tyto „ztracené“ hodiny odpracovat, aby za ně dostali zaplaceno. Která hlava dubová to vymyslela, mi bohužel není známo.

19.11.2012 v 13:19 | Karma: 35,71 | Přečteno: 2087x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 134
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4405x
Osm let jsem šéfoval nejpopulárnější měsíčník o vědě a technice 21. STOLETÍ, který má úctyhodných 380 000 čtenářů, jako šéfredaktor jsem rozjížděl 2 roky časopis EPOCHA a poté řídil PANORAMU 21. STOLETÍ.Nedávno jsem převzal šéfredaktorskou pozici v novém časopise SVĚT NA DLANI. Mimo to jsem ještě šéfredaktorem časopisu 21. STOLETÍ MOZKOVNA. To vše ve vydavatelství RF HOBBY. Cestuji po našich luzích i po vzdálených zemích a to jak reálně, tak po internetu. Snažím se českému čtenáři představit to nejlepší, co vymyslely moudré hlavy, kterých je u nás i ve světě habaděj.