Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hlavní úkol ministra Kocába? Prasečák v Letech!

Dokonale jsem se zděsil při večerních zprávách na ČT 1, kde novopečený ministr Michael Kocáb odpověděl na otázku reportéra, co pro něj bude prvním, nejdůležitějším krokem ve vládě, že to bude likvidace ostudného prasečáku v Letech u Písku. To čeho jsem se nejen já obával, se stává skutkem. Každý politický amatér si totiž vybere jako svůj hlavní cíl problém, který z populistického hlediska nikdy nezklame.

Tak, jako většina lidí v tomto státě, jsem si ještě donedávna Michaela Kocába vážil a to zejména pro jeho roli, jakou sehrál při odchodu sovětských okupantů z naší země. To, že se nechal vmanipulovat do funkce, která jej staví do nezáviděníhodné role ministra pro vzdušné zámky, je však smutné. Jen doufám, že se do této funkce nevmanipuloval sám.

 

Michael Kocáb, jako muzikant (podotýkám, že výborný, protože starý dobrý Pražský výběr patřil k mým oblíbencům) velmi dobře ví, jak zapůsobit na publikum. A publikum potřebuje divadlo, publikum potřebuje kauzy. A která kauza je ta nejlepší? No přece ta nejkontroverznější, ta která rozděluje národ na dvě poloviny, zkrátka kauza prasečáku v Letech. Přesto, že jde o záležitost Romů, silně pochybuji, že je to pro 99% z nich to nejdůležitější, co od nového ministra očekávají. Romské problémy hoří v  Janově, Břeclavi, Ostravě, Chebu a na dalších 300 místech republiky s velkou koncentrací této komunity. Slavná Agentura pro sociální začleňování Romů, smutný to pohrobek Džamily Stehlíkové, po vládním auditu tak říkajíc zkrachovala a začleňování se jaksi nekoná. Nepřizpůsobiví Romové dál demolují sídliště, kšeftují s drogami a slušným občanům znepříjemňují život, jejich děti zanedbávají školní docházku a ultrapravicoví nacionalisté na ně čas od času udělají bu bu bu. Snad je pane Kocábe tento problém alespoň o něco důležitější, než jakýsi prasečák.

 

A další problém. Ekonomická krize, která na nás dopadla, i přes ujišťování prezidenta i premiéra o úžasných výhodách pevné koruny, plnou vahou, dokonce nejvíce ze všech nových členů EU, má za následek desítky tisíc nezaměstnaných Vietnamců, Mongolů, Ukrajinců, Albánců atd. Ti nemají většinou ani na cestu zpět domů a stávají se problémem. Velkým problémem. Pokud s tím nic neuděláme, budeme mít v ulicích nejméně o 100 000 více bezdomovců a stát před hrozbou, že se v nouzi vydají na jedinou cestu, která jim zbývá. Na dráhu zločinu. Není náhodou tento problém také daleko palčivější, než onen prasečák?

 

Populismus nového ministra pro lidská práva a menšiny je tady více než jasný. Ty nejpalčivější problémy se zkrátka odsunou a bude se řešit ten, který má naději plnit několik týdnů titulní stránky českých a možná i zahraničních novin. Jediným vzděláním pro plnění ministerské funkce je u ministra Kocába bohužel hudební konzervatoř. Jako muzikant je ale Michael Kocáb pan někdo. Jako ministr to však bude další pouhá figurka na vládní šachovnici, která co nejdříve dostane šach mat. Smutné je, že za tu prohru zaplatíme my všichni.

Autor: Pavel Preucil | pátek 23.1.2009 22:14 | karma článku: 33,17 | přečteno: 2998x
  • Další články autora

Pavel Preucil

Michal Horáček jako dobrotivý král Michal I?

Osobně si Michala Horáčka velmi vážím, ale jako prezidenta republiky si jej představit nedovedu. O prezidentovi mám představu jako o silné, nekompromisní osobnosti s jasnými názory a takovou osobností rozhodně není.

5.6.2016 v 0:00 | Karma: 18,72 | Přečteno: 291x | Diskuse| Politika

Pavel Preucil

Čeští prezidenti jako lovná zvěř?

Hon na odcházejícího prezidenta Václava Klause, usilovně podporovaný masívní mediální masáží, byl směšnou pomstou, připravovanou už delší dobu a bohatě zaplacenou určitými lidmi. Jejich jména se objevila i na veřejnosti a dnes už nejsou žádnou neznámou. Svět si z nás dělal legraci a máme za humny pořádnou ostudu. Václav Klaus nebyl žádný svatoušek a má na krku řadu úletů, ale velezrada? Ani náhodou! Nyní je na řadě čerstvý prezident Miloš Zeman. Ten se ani nestačil na Hradě rozkoukat a už po něm jde další parta lovců lebek, mávajíc v rukou protestní peticí.

13.3.2013 v 8:26 | Karma: 42,99 | Přečteno: 3983x | Diskuse| Ostatní

Pavel Preucil

Kam se poděl jedlý chléb?

Podivná hmota gumovité konzistence, s chutí, připomínající ponejvíce zkvašené piliny, už zcela zdomácněla na pultech našich obchodů. Tvary má rozmanité, názvy také, i cenami se značně liší, ale z jakési zvláštní setrvačnosti se jí stále říká chléb. Kupodivu to lidé kupují a dokonce i jedí!

10.12.2012 v 15:15 | Karma: 33,58 | Přečteno: 2774x | Diskuse| Ostatní

Pavel Preucil

Kapitalismus, socialismus a církve. Nebezpečné zapomínání

Český národ má zvláštní náturu. Na to, co se mu nehodí, rád zapomíná a naopak stále oživuje vzpomínky na to co, se mu zrovna hodí do krámu. To je průvodní jev posledních let, kdy jsme se vymanili z područí komunistického molocha jménem SSSR a vydali se vlastní cestou, cestou ryzího spotřebního kapitalismu. Zapomněli jsme na to, jakým dravcem byl kapitalismus od 19. století, zapomněli jsme, jakým dravcem byla církev po celou řadu století. Rádi si však připomínáme pouhých 41 let komunistické nadvlády.

20.11.2012 v 6:30 | Karma: 29,26 | Přečteno: 1637x | Diskuse| Ostatní

Pavel Preucil

Poslanecký paskvil XXXL

To, že z poslanecké sněmovny vylézají velmi často nejrůznější paskvily, které je pak nutno opravovat, je téměř pravidelností. Tentokrát vypustili naši vzácní páni poslanci do světa další, jinak to nelze říci, než hovadinu. Podle novely zákona ministerstva školství by si měli učitelé, doprovázející děti na nejrůznější akce, jako jsou školní výlety, divadla, výstavy či sportovní podniky, tyto „ztracené“ hodiny odpracovat, aby za ně dostali zaplaceno. Která hlava dubová to vymyslela, mi bohužel není známo.

19.11.2012 v 13:19 | Karma: 35,71 | Přečteno: 2087x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno  17:40

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

  • Počet článků 134
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4405x
Osm let jsem šéfoval nejpopulárnější měsíčník o vědě a technice 21. STOLETÍ, který má úctyhodných 380 000 čtenářů, jako šéfredaktor jsem rozjížděl 2 roky časopis EPOCHA a poté řídil PANORAMU 21. STOLETÍ.Nedávno jsem převzal šéfredaktorskou pozici v novém časopise SVĚT NA DLANI. Mimo to jsem ještě šéfredaktorem časopisu 21. STOLETÍ MOZKOVNA. To vše ve vydavatelství RF HOBBY. Cestuji po našich luzích i po vzdálených zemích a to jak reálně, tak po internetu. Snažím se českému čtenáři představit to nejlepší, co vymyslely moudré hlavy, kterých je u nás i ve světě habaděj.