Vláda se chová jako vlčí smečka

26. 02. 2008 21:33:15
Kauza stravenky nyní hýbe jak odborovými svazy, tak podnikatelskými sdruženími a konec konců je samozřejmě diskusním tématem většiny zaměstnanců, kteří jsou na nich závislí. Úsilí české vlády o zrušení stravenek je jen dalším dokladem jejího vlčího charakteru. Vůdce smečky Mirek Topolánek argumentuje zjednodušením administrativy a miliardou korun, která se přehoupne do státní pokladny.

Dopad tohoto reformního kroku je evidentní. Návrat do doby ranného kapitalismu, kdy byla atributem většiny zaměstnaných lidí, ať už v průmyslu, stavebnictví a dalších odvětvích nezbytná bandaska s meltou nebo v lepším případě s bílou kávou a v torničce krajíc chleba s máslem. Chleba teď nahradí maximálně moderní bageta a onu bandasku plastová láhev s vodou.

Proč se vláda chová jako vlčí smečka? Má to svoji logiku. Vlci jsou v podstatě zbabělci a jejich odvaha roste jen úměrně k počtu jedinců ve smečce. Vzhledem k tomu, že koalice je dnes pěkně rozhádaná, musí si hledat jako oběť co možná nejslabší kořist. A tou jsou právě zaměstnanci soukromých firem. Odborové organizace v těchto firmách ve většině případů neexistují a když už tam výjimečně jsou, majitel dotyčné firmy si jejich funkcionáře dokáže zavázat roztomilými pozornostmi ve formě nejrůznějších bonusů.

Vláda se nám snaží namluvit, že stravenky jsou zneužívány, že se za ně chlastá a kdovíco ještě horšího. Jistý člen vlády v zelené kamizolce dokonce uvedl, že on stravenky v životě nepotřeboval. Krásný to výrok. Bodejť by ano, když má v parlamentní jídelně jídlo za ceny téměř předlistopadové. Typický postoj těch, kteří se už normálním lidem vzdálili natolik, že naprosto nechápou jejich denní potřeby.

Přes veškerá vysvětlování pana poslance Doktora a dalších obhájců likvidace stravenkového systému, nikdo z těchto povolaných nevysvětlil, proč musí být naše země zase jednou bílou vránou mezi civilizovanými státy, což je téměř celá Evropa, ve které jsou stravenky a jejich daňové zvýhodnění pro zaměstnavatele zcela běžné a nikoho by ani nenapadlo na ně sáhnout. Ani jeden z těchto vlků se vůbec nenamáhal osvětlit, jak budou situaci řešit v malých firmách, jejich provozovatelé obracejí v ruce každou korunu. Jak budou situaci řešit například ve stavebnictví, kde jsou právě stravenky jedinou možnou formou pro desetitisíce lidí, pracujících převážně venku, často za nepříznivých klimatických podmínek, jak získat za přijatelné peníze teplé jídlo? Pan poslanec Doktor si nejspíše opatří flotilu vyřazených polních kuchyní od armády a bude objíždět stavby s gulášem. A to nás naše vláda stále ujišťuje, že jsme konečně v Evropě.

Autor: Pavel Preucil | úterý 26.2.2008 21:33 | karma článku: 21.05 | přečteno: 1642x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 29.69 | Přečteno: 580 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.66 | Přečteno: 302 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 527 | Diskuse
Počet článků 134 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4405
Osm let jsem šéfoval nejpopulárnější měsíčník o vědě a technice 21. STOLETÍ, který má úctyhodných 380 000 čtenářů, jako šéfredaktor jsem rozjížděl 2 roky časopis EPOCHA a poté řídil PANORAMU 21. STOLETÍ.Nedávno jsem převzal šéfredaktorskou pozici v novém časopise SVĚT NA DLANI. Mimo to jsem ještě šéfredaktorem časopisu 21. STOLETÍ MOZKOVNA. To vše ve vydavatelství RF HOBBY. Cestuji po našich luzích i po vzdálených zemích a to jak reálně, tak po internetu. Snažím se českému čtenáři představit to nejlepší, co vymyslely moudré hlavy, kterých je u nás i ve světě habaděj.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...