Hořký konec Radiožurnálu

6. 01. 2008 2:04:45
Český rozhlas 1, neboli Radiožurnál, provázel mne i řadu mých přátel věrně celá léta. Doma, v autě, na zahradě i na dovolené. Jako smršť se však spolu s Novým rokem přihnala odkudsi jakási paní Tachecí s plnou náručí komerčního šmejdu a zlikvidovala skutečné profesionály, kteří dělali veřejnoprávní rádio veřejnoprávním rádiem. Radiožurnál se proměnil z poslouchatelné, informační, inteligentní a publicisticky zajímavé stanice ve stejný bulvární šmejd, jaký zaplňuje většinu ostatních rozhlasových frekvencí.

Ráno už mne nebudí profesionální hlasový projev a čistá čeština Vladimíra Kroce, ale nesouvislé výkřiky party cirkusáků, kteří jakousi slangovou hatmatilkou dokážou stihnout zpravodajství z domova i z ciziny během dvou minut a ještě „pobavit“ milé posluchačstvo několika přihlouplými vtípky. Agresivní a chvílemi až nesrozumitelné zpravodajské staccato nových moderátorů doslova rve uši. Docela dobře bych si je dokázal představit na Matějské pouti, jak lákají návštěvníky „na ty naše kačeři.“

Chceme, aby byl Radiožurnál ještě lepší veřejnou službou než dosud s větším důrazem na kvalitní původní zpravodajství a kvalitní publicistiku,“ říká Barbora Tachecí ve svém korunovačním projevu. Kde je ono kvalitní zpravodajství? Kam zmizela ona kvalitní publicistika? Radiožurnál skutečně byl až donedávna zpravodajskou stanicí, s přehledně uspořádanou programovou skladbou. To pravděpodobně komusi muselo hodně, ale hodně vadit. Podle nové paní šéfové bylo třeba všechny pravidelné pořady zlikvidovat a rozpatlat do jednoho souvislého, tekoucího vysílání. Paní Tachecí má pravděpodobně značně podivnou představu, že si každý ze stávajících posluchačů bude pracně na své oblíbené rozhlasové vlně lovit v celodenním připitomělém tlachání důmyslně ukryté bloky a rubriky, které jej zajímají.

Tato dáma, která je možná docela inteligentní, ale pouze v komerčním prostoru, obhajuje své změny především touhou přitáhnout více mladých posluchačů, nalákat je moderní hudbou, svižným moderováním, zkrátka tím, co produkuje česká rozhlasová komerce už léta. Možná si nevšimla, že Radiožurnál není stanicí důchodců, ale především inteligentních a pochopitelně i mladých lidí, kteří si tuto stanici vybrali proto, aby se něco dozvěděli, aby byli logicky, uceleně a seriózně informováni o tom, co se děje kolem nich. Ti samozřejmě také poslouchají hudbu a to hudbu ryze moderní. Ale pokud ji budou chtít poslouchat, nasadí si na uši prostě sluchátka od empétrojky a je vymalováno. Pro zajímavost jsem se podíval na diskusní stránky posluchačů Radiožurnálu, plné kritiky jeho nové podoby. Převážná většina těch, pro které je proměna Radiožurnálu děsivým snem, jsou mladí lidé – studenti. Ti stojí dokonce za peticí, která se objevila na internetu a požaduje návrat k průvodnímu schématu vysílání. (http://radiozurnal.kvalitne.cz/)

S úděsem jsem tuhle poslouchal cestou v autě na Radiožurnálu sáhodlouhé tlachání odborníka na všechno, Mira Žbirky, pak jakési nepovedené bláboly Lucie Výborné, známé z Frekvence 1 a naprosto mne dorazil fakt, že jednou z důležitých postav Radiožurnálu se stala Halina Pawlovská, která se svým medovým hlasem snaží dělat mezi bulvárními zprávami jakousi rozhlasovou legraci. To už skutečně na zpravodajské stanici nemusím. Měl jsem Radiožurnál předvolen na všech radiích, ať již doma, nebo v autě. Včerejší večer jsem věnoval vymazání této předvolby a jejímu nahrazení českým vysíláním BBC. Jen doufám, že alespoň dveře této stanice zůstanou před podobnými zjeveními, jako je paní Tachecí pevně uzavřeny.

Autor: Pavel Preucil | neděle 6.1.2008 2:04 | karma článku: 37.23 | přečteno: 4967x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 19 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 12.17 | Přečteno: 231 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 17.06 | Přečteno: 398 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.02 | Přečteno: 104 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.88 | Přečteno: 578 | Diskuse
Počet článků 134 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4405
Osm let jsem šéfoval nejpopulárnější měsíčník o vědě a technice 21. STOLETÍ, který má úctyhodných 380 000 čtenářů, jako šéfredaktor jsem rozjížděl 2 roky časopis EPOCHA a poté řídil PANORAMU 21. STOLETÍ.Nedávno jsem převzal šéfredaktorskou pozici v novém časopise SVĚT NA DLANI. Mimo to jsem ještě šéfredaktorem časopisu 21. STOLETÍ MOZKOVNA. To vše ve vydavatelství RF HOBBY. Cestuji po našich luzích i po vzdálených zemích a to jak reálně, tak po internetu. Snažím se českému čtenáři představit to nejlepší, co vymyslely moudré hlavy, kterých je u nás i ve světě habaděj.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...