Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tři P čokoládového Mirka T.

Pokud politici něco potřebují od svých občanů (většinou jsou to peníze), mažou jim med kolem huby. Náš premiér se pravděpodobně inspiroval tímto rituálem a zvolil jinou sladkost – čokoládu. Nejspíše si nechal poradit od odborníků a podělil novináře tabulkami tohoto sladkého potěšení. Jak je známo už celá staletí, med je zdravý, ale to, že zdravá je i čokoláda, se ví teprve nedlouho. Dokáže uklidňovat, působí příznivě na dýchací cesty a hlavně snižuje krevní tlak. A právě toho je zapotřebí, aby novináři přežili bez újmy na zdraví páně Topolánkova vystoupení.

Včerejší pouliční divadelní představení před úřadem vlády bylo zajisté nesmírně poučné, ale jediné, co si mohli novináři odnést konkrétního, byla právě ona tabulka čokolády. Divadelní kus, nazvaný „Změny pro budoucnost,“ zahraný premiérem v hlavní roli a sborem fešných hostesek, měl představit nejnovější projekt, nazvaný zkráceně PPP. Nejdříve jsem si stejně jako někteří kolegové myslel, že pan premiér v intencích svého jadrného valašského vystupování konečně vyhlašuje tak potřebný program „Potřebujeme Peníze Pitomci, ale byl jsem vyveden z omylu. Ona tři P prý znamenají Pět Premiérských Priorit, tedy zdravé veřejné finance, moderní a efektivní stát, bezpečný občan v bezpečném státě, odstranění bariér a podpora vědy a vzdělanosti. Nejsa ekonom ani politik, ani policista a o bariérách, které měl na mysli pan premiér mám jen matné povědomí,  se těžko mohu vyjadřovat k prvním čtyřem P. Mohu však vyslovit svůj názor na páté P, tedy podporu vědy a vzdělanosti, protože popularizace vědy a prezentace jejích nejnovějších výsledků je mojí profesí.„Říkává se, že stát nemá lepší investici než je investice do vzdělání a do vědy. Proti tomu namítají někteří zastánci tvrdého trhu, že na tuto investici si musíme nejdřív vydělat. Ale jak si máme vydělat zastaralými výrobami a bez základu na němž můžeme stavět moderní produkci a služby?
Pokud se ve státním rozpočtu nenajdou dostatečné prostředky pro podporu vědy a vzdělávání hrozí nám i odchod nadějných talentů do zahraničí a, co horšího, i mimo vědu. Nedopusťme to! „ To jsou varovná slova, která zjara tohoto roku pronesl předseda Akademie věd České republiky, profesor Václav Pačes. Podle deklarace členských zemí EU z roku 2000 doporučuje EU zvýšit celkové výdaje na vědu a výzkum do roku 2010 na úroveň 3% HDP. A jaká je realita, se kterou chce Mirek T. naplňovat svoji pátou prioritu? Vypadá to, že se řídí památnými slovy čestného předsedy ODS, tedy prezidenta Václava Klause, která pronesl někdy před dvěma lety: „Pro vědu je lepší chudoba než opulentní život, který ubíjí myšlení.“Na vědu a výzkum má jít v příštím roce ještě o dvě miliardy méně než letos, necelých 23 mld. korun, tedy 0,6% HDP (ze státní pokladny). Celkové zdroje (tedy i firemní) však nepřekročí 1,2% HDP, přestože by se měly alespoň blížit oněm 3%. Pokud si k tomu připočteme nebezpečnou vládní liknavost v čerpání evropských peněz na vědu a výzkum, tak potěš nás pánbůh. Ani se tedy nedivím, že Mirek T. včera nedovolil novinářům položit ani jedinou otázku ke svým třem P, ale po svém monologu odfrčel kamsi na Plzeň.

Propad státních dotací vědy je reálný a tabulka čokolády to těžko spraví i když někteří mí kolegové novináři jsou schopni i za onen pamlsek psát na rozpočtovou politiku této vlády chvalozpěvy a jiné spíše zajímá odpověď na otázku, kdeže to ta paní Paroubková bere ty své miliony.

Ne, že by podivné dotace její charity nebyly zajímavé, ale přece jen považuji únavnou mediální masáž rodiny Paroubkovy za hodnou pokleslého bulváru té nejnižší kategorie. K image moderního novináře patří dnes módní investigativní žurnalistika. Smutný je však fakt, že tato žurnalistika se soustřeďuje z převážné míry na šťourání v soukromí politiků a mediálních hvězd či hvězdiček. Ne, že by to nebylo potřebné, ale podle mého názoru by se slušelo věnovat alespoň stejnou pozornost otázkám budoucího hospodaření tohoto státu a jeho dopadů na další generace. Samozřejmě jako vše ostatní, i tyto aktivity řídí proslavená neviditelná ruka trhu. V tomto případě trh představuje čtenář. A ten si spokojeně pochrochtává nad „objevy“ těchto žurnalistických detektivů a celkem právem se rozčiluje nad kauzami Čunka, Dalíka, Paroubkové a dalších veřejně známých osobností, nebo nad tím, že Vyvolení vyhodili ze svého lůna dalšího blbečka. Okleštěný rozpočet na rok 2008 však prošel mediální sférou tiše, jako duch.Neztrácím však naději a věřím, že i ostatní „péčka“ čokoládového Mirka T. se stanou předmětem hlubšího zkoumání příslušných novinářů – odborníků. Pokud totiž budou vypadat tak, jako to, týkající se vědy a vzdělanosti, možná, že už nebudeme podle expertů světového ekonomického fóra v tomto ukazateli na 29 místě před Tuniskem, ale někde hodně, ale hodně daleko za ním.

Autor: Pavel Preucil | úterý 30.10.2007 8:27 | karma článku: 9,64 | přečteno: 826x
  • Další články autora

Pavel Preucil

Michal Horáček jako dobrotivý král Michal I?

Osobně si Michala Horáčka velmi vážím, ale jako prezidenta republiky si jej představit nedovedu. O prezidentovi mám představu jako o silné, nekompromisní osobnosti s jasnými názory a takovou osobností rozhodně není.

5.6.2016 v 0:00 | Karma: 18,72 | Přečteno: 291x | Diskuse| Politika

Pavel Preucil

Čeští prezidenti jako lovná zvěř?

Hon na odcházejícího prezidenta Václava Klause, usilovně podporovaný masívní mediální masáží, byl směšnou pomstou, připravovanou už delší dobu a bohatě zaplacenou určitými lidmi. Jejich jména se objevila i na veřejnosti a dnes už nejsou žádnou neznámou. Svět si z nás dělal legraci a máme za humny pořádnou ostudu. Václav Klaus nebyl žádný svatoušek a má na krku řadu úletů, ale velezrada? Ani náhodou! Nyní je na řadě čerstvý prezident Miloš Zeman. Ten se ani nestačil na Hradě rozkoukat a už po něm jde další parta lovců lebek, mávajíc v rukou protestní peticí.

13.3.2013 v 8:26 | Karma: 42,99 | Přečteno: 3983x | Diskuse| Ostatní

Pavel Preucil

Kam se poděl jedlý chléb?

Podivná hmota gumovité konzistence, s chutí, připomínající ponejvíce zkvašené piliny, už zcela zdomácněla na pultech našich obchodů. Tvary má rozmanité, názvy také, i cenami se značně liší, ale z jakési zvláštní setrvačnosti se jí stále říká chléb. Kupodivu to lidé kupují a dokonce i jedí!

10.12.2012 v 15:15 | Karma: 33,58 | Přečteno: 2774x | Diskuse| Ostatní

Pavel Preucil

Kapitalismus, socialismus a církve. Nebezpečné zapomínání

Český národ má zvláštní náturu. Na to, co se mu nehodí, rád zapomíná a naopak stále oživuje vzpomínky na to co, se mu zrovna hodí do krámu. To je průvodní jev posledních let, kdy jsme se vymanili z područí komunistického molocha jménem SSSR a vydali se vlastní cestou, cestou ryzího spotřebního kapitalismu. Zapomněli jsme na to, jakým dravcem byl kapitalismus od 19. století, zapomněli jsme, jakým dravcem byla církev po celou řadu století. Rádi si však připomínáme pouhých 41 let komunistické nadvlády.

20.11.2012 v 6:30 | Karma: 29,26 | Přečteno: 1637x | Diskuse| Ostatní

Pavel Preucil

Poslanecký paskvil XXXL

To, že z poslanecké sněmovny vylézají velmi často nejrůznější paskvily, které je pak nutno opravovat, je téměř pravidelností. Tentokrát vypustili naši vzácní páni poslanci do světa další, jinak to nelze říci, než hovadinu. Podle novely zákona ministerstva školství by si měli učitelé, doprovázející děti na nejrůznější akce, jako jsou školní výlety, divadla, výstavy či sportovní podniky, tyto „ztracené“ hodiny odpracovat, aby za ně dostali zaplaceno. Která hlava dubová to vymyslela, mi bohužel není známo.

19.11.2012 v 13:19 | Karma: 35,71 | Přečteno: 2087x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

  • Počet článků 134
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4405x
Osm let jsem šéfoval nejpopulárnější měsíčník o vědě a technice 21. STOLETÍ, který má úctyhodných 380 000 čtenářů, jako šéfredaktor jsem rozjížděl 2 roky časopis EPOCHA a poté řídil PANORAMU 21. STOLETÍ.Nedávno jsem převzal šéfredaktorskou pozici v novém časopise SVĚT NA DLANI. Mimo to jsem ještě šéfredaktorem časopisu 21. STOLETÍ MOZKOVNA. To vše ve vydavatelství RF HOBBY. Cestuji po našich luzích i po vzdálených zemích a to jak reálně, tak po internetu. Snažím se českému čtenáři představit to nejlepší, co vymyslely moudré hlavy, kterých je u nás i ve světě habaděj.