Kocourkov nebo Absurdistán?

15. 10. 2007 0:40:41
Nejdříve pražský primátor Bém tančí s premiérem Mirkem Topolánkem před televizními kamerami jásavý obkročák kolem Kaplického modelu nové Státní knihovny, aby o pár týdnů později rozhořčeně hřímal o brutálním zásahu do pražské památkové rezervace. K němu se houfně přidávají naši ctění kocourkovští zastupitelé a od boku střílejí své argumenty proti stavbě. Nejdříve říkají své ne Kaplického projektu a pak jsou někteří dokonce proti jakékoliv knihovně na pražské Letenské pláni. Důvod? Prý je ošklivá a proč vůbec knihovnu v centru. Ta přece patří na periferii!

.Nechutné tahanice kolem nové budovy Státní knihovny v Praze, nemohou nechat chladným snad žádného soudného člověka. Praha má díky unikátnímu návrhu Václava Kaplického jedinečnou možnost zapsat se opět po několika stovkách let nesmazatelně do encyklopedie světové architektury. A výsledek? Ony „moudré“ zastupitelské hlavy, které mají bohužel v šuplíku klíče od městské pokladny, se náhle rozhodly, že projekt zkrátka a jednoduše zazdí. Přitom jediným argumentem, který se opakuje ve vystoupeních oněch zastupitelů je ten, že projekt naruší pražskou památkovou rezervaci a zničí panorama Pražského hradu.

Mám silné pochybnosti o tom, že se tito pánové někdy podívali na pražské panorama odjinud, než z okénka svého služebního vozu. Stačí vystoupat na vrch Vítkov, na Kavčí hory či na Vyšehrad a podívat se na Pražský hrad. Na první pohled je vidět zelená dělící čára Jeleního příkopu a Chotkovy ulice, která spolu se zelení na okraji Letenské pláně široce odděluje Hradčany od moderní zástavby Letenské pláně.

Doslova hysterická vystoupení pana primátora Béma z posledních dní mne jen utvrdila v tom, že jedná na základě zcela jasného pokynu shora a snaží se jej respektovat i za cenu dokonalého znemožnění České republiky v mezinárodním měřítku. Pokud by tento člověk seděl v primátorském křesle Paříže, nikdy by nevznikla moderní čtvrť La Défense, oblouk Grande Arche či Georges Pompidou Centre, nebo nedej pánbůh pyramida v Louvru, místa, která se zapsala do učebnic architektury. Pokud by seděl před lety v čele zastupitelstva Prahy, nikdy by přímo uprostřed památkové rezervace nestály světem obdivované unikáty, jako kubistický Gočárův Dům u černé Matky Boží v Celetné ulici, Tančící dům na vltavském nábřeží a věhlasného Josipa Plečnika by pravděpodobně hnal z Pražského hradu bičem i před očima tatíčka Masaryka.

Místo toho, aby věnoval všechny síly na realizaci úžasného projektu Kaplického knihovny, který by i jemu přinesl nehynoucí slávu, utápí se v megalomanských vizích olympiády, která má zadlužit i naše potomky.

Páni radní imaginárního Kocourkova, jak je známe z filmu či literatury, byli pouze poněkud připitomělí. Sbor pražských radních, pyšnících se příslušností k ODS, rozhodně nelze za pitomce označit. Jsou to bezesporu chytří a vzdělaní lidé. Bohužel, zákony Absurdistánu jsou neúprosné a překrucují realitu po svém, nejčastěji úplně naruby. Stejně, jako jde zcela absurdně prezident Václav Klaus ve svém antiekologickém tažení proti zbytku světa, jdou pražští zastupitelé proti mínění všech uznávaných odborníků, světově uznávaných architektů. A ejhle. Dosud šedivé kancelářské myšky z radničních lavic jsou náhle na výsluní, u jejich prahů se střídají média a jejich jména jsou součástí stále tučnějších titulků. Hurá, ať žije Absurdistán!

Pavel Přeučil

Autor: Pavel Preucil | pondělí 15.10.2007 0:40 | karma článku: 11.50 | přečteno: 1284x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 7.94 | Přečteno: 231 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.59 | Přečteno: 312 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 134 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4405
Osm let jsem šéfoval nejpopulárnější měsíčník o vědě a technice 21. STOLETÍ, který má úctyhodných 380 000 čtenářů, jako šéfredaktor jsem rozjížděl 2 roky časopis EPOCHA a poté řídil PANORAMU 21. STOLETÍ.Nedávno jsem převzal šéfredaktorskou pozici v novém časopise SVĚT NA DLANI. Mimo to jsem ještě šéfredaktorem časopisu 21. STOLETÍ MOZKOVNA. To vše ve vydavatelství RF HOBBY. Cestuji po našich luzích i po vzdálených zemích a to jak reálně, tak po internetu. Snažím se českému čtenáři představit to nejlepší, co vymyslely moudré hlavy, kterých je u nás i ve světě habaděj.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...