Papež versus padesátka astronautů

5. 10. 2009 22:06:00
Během návštěvy papeže Benedikta XVI. v České republice, nás media krmila každý den od božího rána až do klekánice novinkami, zajímavostmi a pikantnostmi z pobytu Svatého otce. Česká televize se mohla přetrhnout, aby přetrumfla v délce živého vysílání i pobyt amerického prezidenta Baracka Obamy. To všechno jen proto, abychom Vatikánu dokázali, že nejsme ta země kacířů, zmanipulovaných jakýmsi Janem Husem, ale vzorný stát, osídlený z 99% vzornými katolíky.

K tomuto obrazu měla přispět i astronomická částka ze státního rozpočtu, kterou daňoví poplatníci s radostí věnovali na oltář přátelství s Vatikánem. Konečný účet se vyšplhal na 91 milionů korun českých, ale co je to pro tak bohatou zemi, jakou je Česká republika? O to více mne zaráží naprostý nezájem, zejména tištěných médií, o XXII. Kongres účastníků kosmických letů, který se tento týden koná v Praze a na dalších místech ČR. Docela mi to připadá jako úmyslný bojkot akce, jaká se, co do mezinárodního významu ještě v našem státě nekonala a dlouho konat nebude.

Prošel jsem si večer všechny zpravodajské servery a vyjma zmínky na ČT 24, mlčely o kongresu jako zařezané. Přitom mají Češi poprvé v historii možnost se osobně setkat s více než padesátkou lidí, kteří měli tu odvahu a čest, podívat se do vesmíru. Výdaje státu na tuto významnou akci ze strany státu jsou mizivé, ale její význam pro naši zemi je nemalý. Kongres, který se koná pod mottem: Vesmír – příležitost pro všechny, má za cíl přiblížit zejména mladým lidem výzkum vesmíru a ukázat jim, že astronautem se může stát opravdu každý.

Když nedávno ministr zahraničí Jan Kohout přišel s myšlenkou letu dalšího Čecha do vesmíru, zvedla se v médiích vlna posměšných reakcí amatérských pisálků, kteří jeho nápad označovali vesměs za bláznivý, nebo naprosto nesmyslný. Nikdo z těchto chytráků se vůbec nenamáhal, podívat se na tuto myšlenku trochu hlouběji a z hlediska dlouholeté perspektivy. Všichni operovali pouze s faktem, že za rok končí lety amerických raketoplánů a tudíž nikdo nemá šanci. Ministr Kohout jasně uvedl, že se jedná o perspektivu zhruba 15 let a to by už mohly fungovat zbrusu nové systémy, schopné dopravit člověka na oběžnou dráhu kolem Země. Ti nejmladší tedy šanci mají!

Ve středu 7. 10. se v rámci Community Day proto astronauti rozjedou po celé republice, navštíví základní, střední i vysoké školy, budou diskutovat s obyčejnými lidmi i s akademiky. O těchto akcích však v médiích nenajdete ani řádek. Přísně tajné! Nejvíce účastníků kongresu vyrazí do Brna, ale jejich cílem jsou i České Budějovice, Pardubice, Poděbrady, Liberec či Ústí nad Labem. Zajímavý program budou mít astronauti například i v Ondřejově u Prahy, kde je mimo besedy se žáky místních škol a zasazení pamětního stromu čeká i návštěva Astronomického ústavu Akademie věd ČR, jehož areál se má stát v budoucnu skutečným hvězdným městečkem. Právě v Ondřejově se totiž připravuje výstavba unikátního českého Centra pro spolupráci s ESA a ESO. Díky tomu budou šance dalšího Čecha, podívat se ke hvězdám mnohem větší. A to už by stálo za tu trochu pozornosti českých médií.

Autor: Pavel Preucil | pondělí 5.10.2009 22:06 | karma článku: 25.40 | přečteno: 3400x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.13 | Přečteno: 127 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 24.46 | Přečteno: 516 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 293 | Diskuse
Počet článků 134 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4405
Osm let jsem šéfoval nejpopulárnější měsíčník o vědě a technice 21. STOLETÍ, který má úctyhodných 380 000 čtenářů, jako šéfredaktor jsem rozjížděl 2 roky časopis EPOCHA a poté řídil PANORAMU 21. STOLETÍ.Nedávno jsem převzal šéfredaktorskou pozici v novém časopise SVĚT NA DLANI. Mimo to jsem ještě šéfredaktorem časopisu 21. STOLETÍ MOZKOVNA. To vše ve vydavatelství RF HOBBY. Cestuji po našich luzích i po vzdálených zemích a to jak reálně, tak po internetu. Snažím se českému čtenáři představit to nejlepší, co vymyslely moudré hlavy, kterých je u nás i ve světě habaděj.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...